metalblog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ach, tá demagógia...

Ach, tá demagógia...

 
            A je to tu znovu! Na Slovensku vystúpi kapela, ktorá stála pri zrode hudobného žánru zvaného metal. Do Košíc zavíta 26. 6. 2007 hudobné zoskupenie s názvom Heaven And Hell. Ako som už uviedol v predchádzajúcich článkoch, ide o zoskupenie, ktoré tvoria členovia kapely Black Sabbath z éry albumov The Mob Rules a Dehumanizer. To znamená albumov, kedy za mikrofónom stál neprekonateľný Ronnie James Dio. Táto formácia momentálne koncertuje po celom svete a znovu uvádza na svetlo sveta skladby, ktoré neboli hrané naživo viac ako 15 rokov (teda, keď neberiem do úvahy pár sabbathovských skladieb, ktoré samotný Ronnie James Dio permanentne hráva počas koncertov so svojou kapelou).

 

            Naposledy sme mohli vidieť kapelu Black Sabbath u nás na Slovensku v roku 1995, kedy tu odohrali koncert v rámci svetového turné k albumu Forbidden. To, čo tomuto koncertu však predchádzalo, je možné vidieť len v máloktorých krajinách. Do „propagácie koncertu“ sa zamiešala aj samotná rímskokatolícka cirkev, ktorá, ako iste už mnohí tušia, nevítala informáciu o koncerte, ktorý sa chystal, s fanfárami. Tomu prispôsobili aj svoje konanie - samotný arcibiskup Ján Sokol apeloval v kostoloch  prostredníctvom pastierskeho listu na svoje veriace „ovečky“, aby bojkotovali koncert kapely Black Sabbath a aby sa modlili k Bohu o to, aby nedovolil prostredníctvom týchto hudobných bezbožníkov silám temnoty ovládnuť duše nevinných občanov Slovenska.  Tieto výzvy arcibiskupa však našťastie neboli vyslyšané a amfiteáter, v ktorom kapela odohrala svoj koncert, bol vypredaný. Na margo spomenutých aktivít rímskokatolíckej cirkvi gitarista a zakladateľ kapely Tony Iommi (známy nosením kresťanského kríža) uviedol: „Tento kríž som nosil na hrudi po celých dvadsaťpäť rokov mojej činnosti v skupine a nikdy som ho neobrátil naopak, aby vyzeral ako symbol satanizmu. Naša skupina napriek všetkým podozreniam skutočne nikdy nevyznávala satanizmus a ani ďalšie okultné vedy." Napriek týmto vyjadreniam, postoj katolíckej cirkvi zostal nezmenený (veď prečo by sa aj mal meniť, keď je cirkev neomylná, však?).

 

Je 5 dní pred opätovným vystúpením tejto kapely na Slovensku. Čo čert nechcel, na Slovensku sú znovu vyvolávané negatívne nálady proti koncertu, ktorý sa má uskutočniť v Košiciach. V poslednú nedeľu v slovenských kostoloch znovu odzneli kázne zamerané voči skupine, jej údajnej satanistickej orientácii a výzvy koncert bojkotovať. V istom katolíckom periodiku sa dokonca objavil aj článok s týmto znením:

 

Upozornenie a výzva k modlitbám

Dňa 26. 6. 2007 v Košiciach vystúpi heavymetalová skupina Heaven and Hell (Nebo a peklo), známa aj pod menom Black Sabat. Skupina je známa tým, že texty ich piesní sú temné a hrozivé s tématikou čiernej mágie, okultizmu a satanizmu. Žiadna z heavymetalových hudobných skupín nie je tak zameraná na okultizmus ako práve Black Sabath.

Preto vyzývame veriacich, ktorým záleží na spáse nielen ich vlastných ľudí, ktorí vďaka takýmto okultným hudobným produkciám sa dostávajú pod vplyv Zlého, aby svojimi modlitbami, pôstom a obetami odprosovali za všetky urážky v deviatniku modlitieb v dňoch od 18. do 26. 6. 2007. Tých, ktorí sú ochotní intenzívnou modlitbou odprosovať Božské Srdce Ježišovo, prosíme v čase vystúpenia, ak je to možné, zotrvávať na modlitbách pred Sviatosťou Oltárnou.

Veríme, že sa k tejto výzve pridáte v čo najväčšom počte, aby sme sa dovolávali Božieho milosrdenstva pre tento svet.

Preto sa v týchto dňoch budú konať eucharistické adorácie na tento úmysel: v Kláštore v pondelok 25. 6. po večernej sv. omši do 21.00 hod. (od 20.00 do 21.00 hod. animovaná časť) a v Kostole sv. Anny v utorok 26. 6. po sv. omši do polnoci (od 20.00 do 21.00 hod. animovaná časť).

 

Pripadá mi smiešne, keď niekto začne na iného apelovať, aby niečo konal alebo sa niečoho zdržal, keď  ani samotný vyzývateľ nevie o čom hovorí (alebo zámerne skresľuje informácie, zavádza?). To vidno už pri tom, ako je uvedený názov „všetkého zlého“ (Black Sabat – nie náhodou Black Sabbath?). Ak by títo šíritelia univerzálnej pravdy aspoň niečo vedeli o kapele Black Sabbath, tak by nemohli napísať, že  že texty ich piesní sú temné a hrozivé s tématikou čiernej mágie, okultizmu a satanizmu“. Práve naopak, keď vo svojich textoch aj spomenuli slovo Satan, tak len na označenie určitých negatívnych javov prevládajúcich v našej spoločnosti a nie na oslavu nejakej mystickej, nadprirodzenej bytosti. Alebo čo majú znamenať tieto slová: „Žiadna z heavymetalových hudobných skupín nie je tak zameraná na okultizmus ako práve Black Sabath“ To asi nepočuli o mnohých iných, temnejších blackmetalových nórskych zoskupeniach....

 

            Ľudia, ktorí sú skalopevne, slepo presvedčení o nejakej svojej pravde, ktorú si nedokážu dokonca ani obhájiť (viem z vlastných skúseností, že takéto osoby okrem faktu, že ide o kapelu slúžiacu silám pekla, nevedia vysloviť meno jediného jej člena!), nikdy nebude možné presvedčiť o opaku. Pre nás ostatných zostáva preto len jediné – nezaťažovať sa takýmito vyjadreniami a najmä – vychutnať si košický koncert!


Metal | stály odkaz

Komentáre

  1. mas pravdu...
    skoro vo vsetkom to co niekedy robi cirkev sa mi fakt nepaci narpiek tomu ze som krestan... ale nemam rad ked sa snazia zasahovat do slobodnej vole ludi.. a marnia cas obzvlast nad takymito vecami, ktorych sa ako hovoris ani nevyznaju.. len skatulkuju.... a je to zbytocne kto tam chce ist nech ide a kto nie nech nejde.. ale co ich je do toho... ale inak krestanstvo ideologia cool:)
    publikované: 21.06.2007 20:57:15 | autor: lemon-ko (e-mail, web, autorizovaný)
  2. re:lemon-ko
    Ja mám výhrady proti náboženstvám len vtedy, ak sa snažia vnucovať nasilu svoje idey iným ľuďom a ak lživo a demagogicky podsúvajú svojim prívržencom argumenty nezodpovedajúce skutočnosti. Takáto manipulácia je absolútne nevhodná a vedie k vzniku zbytočnej nenávisti voči iným.
    publikované: 21.06.2007 21:54:15 | autor: byzoparanoid (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. modlitba
    Tak ja som sa intenzivne modlila.
    To aby sa clovek k Black Sabbath nemodlil, ze?
    publikované: 06.07.2007 14:19:16 | autor: lucka klapkova (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. re:lucka
    My sme sa na košickom koncerte všetci intenzívne modlili - ale vo forme "hulákania" k metalovým bohom! :-)
    publikované: 06.07.2007 19:38:28 | autor: byzoparanoid (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. nesuhlasim
    nepaci sa mi ze tu ociernujes cirkev. ja osobne nemam nic proti metalu, mne sa to nepaci ale ak niekomu ano tak prosim. ale zakazala by som skupiny ktore sa verejne hlasia k satanizmu a kazdi o tom vie.. prostrednictvom ich hudby sa to vsepuje do mysle inych
    publikované: 07.01.2008 22:10:30 | autor: nikto (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. re:nikto
    Vidíš, a o tom všetkom to je. Sám sa priznávaš k intolerancii, tak prečo by mal potom niekto iný tolerovať cirkev (nikoho tým nechcem uraziť, to je len otázka). Prečo si Ty chceš uzurpovať právo rozhodovať o tom, čo treba zakázať a čo ponechať? Prečo upieraš právo iným na ich vnútorné presvedčenie? Pokiaľ nejaké myšlienkové hnutie nepresadzuje obmedzovanie základných ľudských práv a slobôd, nevidím dôvod na zakázanie jeho šírenia. Nebuď taký obmedzený, ukáž nejaký rešpekt.
    publikované: 14.01.2008 23:17:40 | autor: byzoparanoid (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014