metalblog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Black Sabbath: Božský hlas Dia

 

Black Sabbath: Božský hlas Dia 

Ako som už v niektorom z predchádzajúcich článkov uviedol, rok 2007 má priniesť netrpezlivo očakávanú udalosť. Touto udalosťou je vzkriesenie zostavy kapely Black Sabbath pochádzajúcej z obdobia albumov Mob Rules a Dehumanizer. Keďže ide o zostavu, ktorá bola podľa môjho názoru najkvalitnejšia, čo sa hudby a textov týka, (viem, mnohí ortodoxní fanúšikovia, pre ktorých je jediným Sabbathom Sabbath s Ozzym, určite nebudú súhlasiť) a práve táto zostava má priniesť v apríli nový materiál, urobil by som krátky prierez ich tvorbou.

Po odchode Ozzyho Osbournea sa kapela nachádzala na pokraji rozpadu. Drogy, alkohol a tlaky zvonku spôsobili, že jednotliví členovia začínali pociťovať akúsi prázdnotu a napätie. Skupina si uvedomovala, že ak chcú pokračovať, tak musia zmeniť svoje postoje a životný štýl a najmä čo najskôr zohnať vhodného vokalistu. Rozhodnutie bolo v rukách gitaristu Tonyho Iommiho. Ten napokon pribral do kapely vokalistu menom Ronnie James Dio, ktorý predtým  pôsobil v takých (dnes už klasických) zoskupeniach ako Elf a Rainbow. Dio bol známy svojimi textami, ktoré pojednávali o temnejších stránkach života a spoločnosti a taktiež svojou záľubou v príbehoch o mýtických bytostiach, drakoch a stredovekých bojoch. Toto zapadalo do konceptu tvorby kapely Black Sabbath, čo bolo jedným z dôvodov jeho neskoršieho usadenia sa v kapele. Rovnako skvelým bol aj Diov vokálny prejav, ktorý sa svojim hlasovým zafarbením, štýlom spevu a intonáciou síce absolútne líšil od Ozzyho, avšak kvalitatívne bol na vyššej úrovni. Ja osobne považujem Dia za vokalistu, ktorý zostane ešte dlhú dobu neprekonateľný a ktorý bude ešte dlho ovplyvňovať dianie na metalovej scéne.  

Heaven And Hell

Album bol vydaný v roku 1980 a ide o prvý album, ktorý bol naspievaný niekým iným ako pôvodným spevákom Ozzym Osbourneom. Dio svojim príchodom vniesol do kapely svoj jedinečný vokálny i kompozičný talent a novú vitalitu, pretože Black Sabbath boli na konci Ozzyho éry dosť unavení. S príchodom Dia došlo taktiež k miernej obmene typického zvuku kapely zo 70. rokov 20. storočia v prospech rýchlejšieho, tvrdšieho a kompozične precíznejšieho hrania (v rovnakej dobe dochádzalo aj k formovaniu subžánru známeho ako New Wave of British Heavy Metal). To si myslím, bol veľký krok vpred, nakoľko sa kapela na posledných albumoch s Ozzym dostávala so svojimi viac-menej rockovými skladbami do ťažkej situácie. Dio však nebol jediným novým hudobníkom v kapele. Album Heaven And Hell znamenal aj príchod stáleho hráča na klávesoch v osobe Geoffa Nicholsa, ktorý ako jediný kontinuálne zotrval so sabbathmi až do začiatku nového milénia. Jeho pôsobenie prinieslo kapele množstvo hudobných podnetov, medzi ktorými je nutné spomenúť aspoň napísanie notoricky známej a neopakovateľnej, v podstate jednoduchej, basovej linky ku skladbe Heaven And Hell. Čo sa týka autorského podielu na jednotlivých skladbách, tak možno povedať, že väčšina materiálu bola skomponovaná Ronniem Jamesom Diom a Tonym Iommim (príchodom Dia prešlo dovtedajšie písanie textov z basgitaristu Geezera Butlera na Dia, pozn.). Texty pojednávajú zväčša o temných stránkach spoločnosti a ľudského života samotného. Dio sa vyjadril o texte k titulnej skladbe Heaven And Hell týmito slovami: „Skladba je o tom, ako si každý z nás vytvára nebo a peklo (Heaven And Hell) vo svojom vnútri na základe svojho individuálneho rozhodnutia pre dobro alebo zlo. Skladba nepojednáva o nebi a pekle v náboženskom ponímaní.“ Všetky skladby z tohto albumu sú klenoty a patria medzi to najlepšie, čo kapela vo svojej kariére vyprodukovala. Album Heaven And Hell predstavoval pre Black Sabbath načerpanie nových síl a opätovné obnovenie upadajúcej slávy a schopnosti tvoriť skvelú hudbu. 

Mob Rules

Ide o druhý album, na ktorom sa podieľal Ronnie James Dio a zároveň o prvý album bez pôvodného bubeníka Billa Warda, ktorého vystriedal bubeník Vinny Appice. Bol  vydaný v roku 1981. Titulná skladba The Mob Rules sa stala prvým singlom a objavila sa dokonca vo filme s názvom Heavy Metal. Témy skladieb sú zväčša temné a epické, čo možno vidieť najmä v songoch The Sign Of The Southern Cross a Falling Off The Edge Of The World. V skladbách Country Girl, Slipping Away a Over And Over je však možné badať aj Diov netradičný lyrický romatizmus. Čo sa týka obalu k tomuto albumu, šírili sa chýry, že obsahuje skrytý odkaz smerujúci proti Ozzymu a znejúci „Kill Ozzy“ ("Zabi Ozzyho"). Ide však len o domnienky a špekulácie, pretože tento údajný odkaz je nejasný a možno ho vidieť iba so zapojením veľkej dávky fantázie. Po vydaní albumu Mob Rules bol natočený aj live album Live Evil, ktorý však znamenal koniec účinkovania Dia v kapele, nakoľko do kapely prišli nezhody spôsobené zväčša nedorozumeniami a alkoholicko-drogovými excesmi členov. 

Dehumanizer

Ide o tretí a zároveň posledný štúdiový počin, na ktorom sa podieľal aj Ronnie James Dio. Bol vydaný v roku 1992 v rámci znovuobnovenia zostavy z obdobia albumu Mob Rules. Ide podľa môjho názoru o hudobne a textovo najtvrdší album, ktorý kapela vydala. Atmosféra albumu je ešte temnejšia a pesimistickejšia, ako keby stav dnešnej spoločnosti bol nezvratne na pokraji záhuby. Texty sa rôznia a pojednávajú napr. o nastupujúcom počítačovom veku, kedy si ľudia urobia z počítača svojho boha (Computer God), ďalej o morálke mnohých televíznych kazateľov (ktorí v skutočnosti až takí morálni neboli) (TV Crimes) alebo o individualizme (I). Tento album predstavuje pre kapelu rovnaký míľnik ako album Heaven And Hell. To znamená, že príchod Dia priniesol do kapely revitalizáciu a nové hudobné smerovanie a pozdvihol jej upadajúcu kariéru. Po vydaní albumu začal Tony Iommi koketovať s myšlienkou obnovenia pôvodnej zostavy zo 70. rokov 20. storočia, čo viedlo k tomu, že Dio opustil kapelu (niet sa čomu diviť, veď jeho prínos bol pre kapelu vždy značný). Iommiho myšlienka však napokon nebola zrealizovaná a do kapely sa vrátil spevák Tony Martin a s ním aj melodickejší zvuk kapely. 

 Je pozoruhodné, že všetko, čo Dio urobil, bolo vždy prijaté s pozitívnymi ohlasmi bez akejkoľvek negatívnej reakcie. Každý album s Diom predstavuje neoceniteľný prínos do metalovej hudby a to je aj jedným z dôvodov, prečo ho ja osobne (a spolu so mňou aj nespočetné množstvo iných ľudí) považujem za hlas metalu, za persónu, bez ktorej by metal určite nevyzeral tak, ako vyzerá.

V súčasnosti má prísť k druhému obnoveniu zostavy z obdobia Mob Rules. V apríli má kapela vydať nový album s novými skladbami a následne uskutočniť koncerty po celom svete. Spomenuté nové skladby som mal možnosť už počuť a musím potvrdiť, že príchod Dia do kapely znamená opätovne nový vietor do plachiet kapely. Môžem povedať, že ide zatiaľ o to najlepšie, čo kapela zložila od dôb albumu Dehumanizer. Skladby sa nesú v tradičnom sabbathovskom duchu, čo znamená predovšetkým ťažké plazivé gitarové riffy, temné, pesimistické a kritické texty. A tým najpodstatnejším je to, že fanúšikovia budú znovu počuť nezameniteľný hlas jedinečného vokalistu. Vokalistu menom Ronnie James Dio.

Zľava: Tony Iommi, Geezer Butler, Ronnie James Dio, Vinnie Appice


Metal | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014