metalblog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Diabolská myšlienka

    
Diabolská Myšlienka
(krátky príbeh z vlastnej tvorby)
 
 
   Tento príbeh sa udial roku 666, v roku, v ktorom mnohí proroci a veštci očakávali nezvratný príchod syna Pána temnôt ako jeho odpoveď na umučenie Božieho syna ľuďmi a tým demonštráciu toho, že prvotný hriech, čiže zlo, s ktorým sa každý človek rodí, nie je možné už nikdy zmazať a že ľudia ho nedokážu potlačiť ani vtedy, ak ide o dieťa nebies...
  
   Pustým a tmavým lesom kráčala Myšlienka, ktorá všade, kde prišla, roznášala smútok, chudobu a nenávisť jedného voči druhému. Teraz však našla niečo, čo doteraz ešte nikde nevidela. Našla mesto, ktoré doposiaľ nebolo poznačené  zlobou, mesto prekypujúce radostným životom, pokojom, láskou a porozumením. Aby však mala myšlienka nejaký účel, musí sa vždy nevyhnutne spojiť s mysľou. Túto našla v osobe pustovníka-filozofa, ktorý sa bezcieľne túlal svetom a práve prechádzal lesom. Tak ho napadla a opantala mu celú jeho myseľ a vedomie. Pri pohľade na výjav Mesta nepoškvrnenosti sa pustovníkovi odrazu zakrútila hlava a v mysli sa mu vynorili hádky medzi ľuďmi a apokalyptické výjavy možnej budúcnosti  tohto doteraz hriechom nedotknutého mesta. Jeho temné srdce sa rozochvelo a zablčalo plameňom skazy. Keď prišiel do mesta, ľudia ho pozdravili, ale on na ich priateľské privítanie nereagoval. Namiesto toho kráčal od domu k domu, kradol a vymieňal veci za zbrane a iné nástroje skazy. Ľudia obývajúci Mesto nepoškvrnenosti s takýmito vecami ešte nemali nikdy do činenia, avšak keď ich vyskúšali, objavili perspektívne možnosti ich využitia. V mysli ich tiež napadla Myšlienka. Myšlienka panstva jedného človeka nad druhým. Myšlienka panstva nad celým svetom. Myšlienka však nikdy nie je a nikdy ani nebola tým posledným, pri čom ľudia zostanú. Aby sa mohla predstaviť v plnej kráse ako dokonalý celok, je potrebná prvotná iskra, pomocou ktorej je možné ju zrealizovať. Aj tej sa Jej dostalo. Postupne medzi týmito poslednými obyvateľmi Edenu začali vznikať hádky, rozbroje a konflikty. Toto napokon viedlo k Nevyhnutnému. Vražda. To je to slovo, ktoré dalo bodku za ich „poškvrnenou nepoškvrnenosťou“. To bolo to slovo, ktoré spečatilo ich osud tým, že nezastaviteľným a nekontrolovaným vraždením bola napokon vyhladená celá mestská komunita. Vražda. Toto slovo potvrdilo, že podstatu každého človeka tvorí hriech, ktorý je však spútaný okovami spoločnosti. Spoločnosti, ktorá z vôle Božej tvaruje správanie každého jednotlivca a to tak, že finálnym výsledkom jej pôsobenia je obmedzenie absolútnej slobody človeka. Našťastie. Ak by ľudia neboli „slobodne neslobodní“, tak by aj u nich vznikol priestor, ktorý by mohla pomôcť vyplniť Myšlienka.
  
   A čo sa stalo s pustovníkom-filozofom? Ten doteraz chodí po svete a hovorí si, že jemu sa takáto vec nikdy nemohla a nikdy nemôže prihodiť. Veď patrí medzi tzv. civilizovaných ľudí, ktorí vedia, ako sa treba správať. A napokon, prirodzený zákon nachádzajúci sa v každom človeku by mu takto konať nikdy nedovolil. Myslí si, že Satan a jeho Myšlienka existujú len v biblických príbehoch a hororových filmoch. Žije životom, ktorý mu nedovoľuje zamýšľať sa nad hlbokými otázkami. Žije životom, ktorý je povrchný, konzumný a plný rozkoší a ktorý mu umožňuje zabúdať na otázky týkajúce sa skutočnej, plnohodnotnejšej existencie. Ale nie je toto práve tá iskra, ktorá umožňuje zrealizovať Myšlienku ? Myšlienku, ktorá sa filozofa snaží opätovne napadnúť? A to iba spôsobom nie až tak viditeľným?

Len tak... (všetko, čo sa netýka metalu) | stály odkaz

Komentáre

  1. Kam na to chodíš?
    Chcem ďalšiu! Alebo máš tvorivú krízu?
    publikované: 17.02.2007 23:42:57 | autor: Linki (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. re:Linki
    Myslím, že mám niekde v starých zošitoch aj viacej príbehov napísaných v podobnom štýle (tento pochádza, ak si dobre spomínam, asi spred 2 rokov), len neviem kde sú. Ak nájdem, tak to sem hodím. Napísal by som aj viac, keby som mal čas - dúfam, že na mňa tvorivá kríza ešte neprišla. A sranda je, že mám aj príbehy, ktoré som napísal ešte v 8 - 9 rokoch. Keď to ale čítam, tak sa musím len zasmiať - sú to príbehy pripomínajúce typické béčkové duchárske alebo vesmírne hororové filmy !!!
    publikované: 18.02.2007 17:30:42 | autor: byzoparanoid (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Každý nejako začína.
    Ja ešte stále tvorím veci, na ktorých sa o pol roka musím len z chuti zasmiať, alebo sa mi už proste nezdajú také dobré ako ked som ich napísala.
    publikované: 18.02.2007 17:34:58 | autor: Linki (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. re:Linki
    Človek väčšinou býva nespokojný s tým, čo napíše. Je to dané najmä tým, že má viacej skúseností a poznatkov, ktoré spôsobujú, že sa mu pôvodný text zdá byť skoncipovaný horším spôsobom, ako keby ho vytvoril teraz. To je prirodzené.
    publikované: 18.02.2007 17:45:28 | autor: byzoparanoid (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Viem, že je to práve tým,
    ale aj tak ma to zvykne štvať, najmä ked to niekto pochváli a mne sa to už nepáči. To je zvláštna situácia.
    publikované: 18.02.2007 18:26:31 | autor: Linki (e-mail, web, autorizovaný)
  6. re:Linki
    Ale napriek tomu, že sa Ti to už nepáči, si vo vnútri rada, že sa to aj pre mnohé nedokonalosti niekomu páčilo (teda aspoň u mňa to tak funguje) :-))
    publikované: 19.02.2007 11:06:01 | autor: byzoparanoid (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014