metalblog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

História kapely

              Medzi fanúšikmi sa často vedú polemiky o tom, kto (príp. čo) je vlastne Black Sabbath. Preto sa fanúšikovia podľa uhľa svojho pohľadu delia na dve skupiny.
      Do prvej skupiny patria tí, ktorí odmietajú akceptovať zostavy označované po odchode Ozzyho ako Black Sabbath a tvrdia, že Black Sabbath =  Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Geezer Butler a Bill Ward (t.j. pôvodná zostava).
      Do druhej skupiny sa zaraďujú tí, ktorí akceptujú ako Black Sabbath nielen pôvodnú zostavu, ale aj zostavy existujúce po Ozzyho odchode. Musím poznamenať, že spočiatku som aj ja patril k tým, ktorí tvrdili, že ako Black Sabbath možno označovať len pôvodnú zostavu. Postupom času som si však uvedomil určité skutočnosti, ktoré spôsobili, že sa momentálne názorovo zaraďujem do druhej kategórie fanúšikov. Aké sú to vlastne skutočnosti? Predovšetkým to, že Black Sabbath už nechápem len ako zoskupenie pôvodných štyroch členov, ale chápem ho v širšom kontexte, chápem ho ako určitú entitu. A táto entita je v tej-ktorej historickej etape tvorená inými ľudmi, ktorí zo seba vydávajú všetku svoju energiu, aby mohli narásť nové konáre na mohutnom strome zvanom Black Sabbath. Uvedomil som si tiež, že táto kapela pre mňa v prvom rade predstavuje synonymum pre skvelú hudbu a až v druhom rade zoskupenie hudobníkov, ktorí môžu, ale aj nemusia byť stále tí istí. Fanúšikovia, ktorí akceptujú len pôvodnú zostavu, často argumentujú tým, že zostavy po odchode Ozzyho už nepredstavujú pôvodný Black Sabbath, že sú úplne niečím iným, ako pôvodný Sabbath mal v pláne byť. Ja si však myslím, že to, že Sabbath po odchode Ozzyho neustrnul v jednom bode, ale práve naopak, že nadviazal na pôvodný odkaz Black Sabbathu a rozvíjal ho ďalej, je nepochybné znamenie, že Black Sabbath ako entita chcela existovať a pokračovať vo svojom tvorivom duchu aj naďalej. Tiež si myslím, že Black Sabbath mal právo pokračovať, pretože potenciál, ktorý v sebe ostatní Ozzyho „kolegovia“ v sebe nosili, zďaleka nebol vyčerpaný. To možno jasne vidieť na fenomenálnom diele Heaven & Hell, kde Ronnie James Dio ako Ozzyho nástupca prezentoval skvelú ukážku toho, akými inými smermi možno ešte rozvíjať kreatívnu energiu jednotlivých členov.
      Históriu kapely som sprehľadnil tak, že jednotlivé zostavy som označil poradovým číslom a hneď vedľa neho som uviedol roky (prípadne len mesiace) fungovania danej zostavy. Pod týmito údajmi som uviedol informáciu o albumoch, ktoré daná zostava vydala (resp. nevydala) a taktiež historické skutočnosti týkajúce sa toho-ktorého obdobia. 
 
Chronologický prehľad histórie jednotlivých zostáv tvoriacich Black Sabbath
 
0 - 1968 - Január 1969 (ešte nie pod názvom Black Sabbath)
  • Ozzy Osbourne - Vocals
  • Tony Iommi - Guitar
  • Geezer Butler - Bass
  • Bill Ward - Drums
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
  • Žiadne
Tony Iommi a Bill Ward pôsobili v kapele s názvom Mythology (ktorá hrala svoj posledný koncert v sobotu 13. júla 1968), a Geezer Butler spolu s Ozzym zasa v kapele zvanej Rare Breed. Tieto dve kapely sa po čase rozpadli a spomenutí štyria chalani sa dali dokopy a v roku 1968 sformovali novú kapelu  s názvom The Polka Tulk Blues Band.
Počas tohto obdobia mali ich formácie niekoľko názvov.  Najprv boli známi ako the Polka Tulk Blues Band (kapela, ktorá mala dokonca 6 členov), potom len ako Polka Tulk a napokon aj ako Earth (earth68.jpg).  Tieto ich kapely v tom čase hrali  veľa bluesu a to hlavne v malých kluboch. Z tejto éry pochádza aj jedna z najznámejších historiek. V tom čase existovala okrem nich aj iná kapela s názvom Earth, ktorá však hrala úplne odlišný štýl hudby. Raz sa stalo, že Earth ( = neskorší Black Sabbath) boli omylom pozvaní, aby hrali na nejakom naškrobenom večierku. Potom, čo boli prítomní absolútne zdesení z toho, čo sa to na večierku hraje, sa kapela rozhodla zmeniť si názov. To viedlo k tomu, že odvtedy sa zoskupenie Tonyho Iommiho, Ozzyho Osbourna, Geezera Butlera a Billa Warda volalo Black Sabbath. Legenda hovorí, že tento názov vybral Geezer Butler po tom, čo ho zhliadol na plagáte (movie300.jpg) na budove kina a to najmä kvôli tomu, že mu pripadal veľmi tajomný.
 
 I - Január 1969 - september 1977
  • Ozzy Osbourne - spev
  • Tony Iommi - gitara, klávesy
  • Geezer Butler - basgitara
  • Bill Ward - bicie
  • Rick Wakeman - klávesy (nie je uvedený ako plný člen kapely)
  • Jezz Woodruffe - Keyboards (nie je uvedený ako plný člen kapely)
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
 
Počas tohto obdobia sa na albumoch neuvádzalo, kto hrá na klávesoch. Pred vydaním albumu Sabbath Bloody Sabbath nie je oficiálne potvrdené, kto hral na klávesoch, hoci sa povráva, že Tony Iommi má na svedomí klávesy v skladbe Changes na albume Volume 4. Rick Wakeman hral na klávesoch na albume Sabbath Bloody Sabbath a Jezz Woodruffe zasa na albumoch Sabotage a Technical Ecstasy. Obaja však nikdy neboli plnými členmi skupiny.
Predtým ako kapela nahrala svoj prvý album a potom čo si dali názov Black Sabbath, Tony Iommi krátko opustil kapelu, aby hral s Jethro Tullom. Vydržal to s nimi len 2 týždne a potom sa vrátil späť do Sabbathu. Počas jeho pobytu v Jethro Tulle hral naživo len raz a tento záznam existuje na bootlegu Archangel a na videu "Rock & Roll Circus" od the Rolling Stones (avšak v skutočnosti Tony nehral, bol vo videu len ako figúrka).
Navyše, v roku 1969 boli nahraté dve demonahrávky s názvami "A Song for Jim" a "The Rebel". Krátke ukážky z nich sa nachádzajú na videonahrávkach Black Sabbath Story Volume 1 a 2. Objavili sa aj tvrdenia, že tieto skladby pochádzajú z albumu, ktorý kapela nahrala ešte pred albumom Black Sabbath, ale tieto tvrdenia nie sú podložené.
Jezz Woodruffe sa o svojom období v kapele vyjadril takto: „Nastúpil som do Sabbathu ako hráč na klávesoch už v máji 1975, ale nenahral som s nimi nič až do albumu Technical Ecstasy, ku ktorému som mimochodom napísal až polovicu hudby!!! Môžete si všimnúť, že na nových vydaniach tohto albumu bolo moje meno kompletne vymazané a ja vôbec neviem prečo. Myslím, že to je vec pre právnikov, ale mne to nevadí, lebo to už bolo tak strašne dávno. Vždy som si dobre vychádzal s celou kapelou, obzvlášť som mal rád Billa Warda, ktorý bol veľmi milou a starostlivou osobou.“
 
II - Október 1977 - január 1978
  • Dave Walker - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Geezer Butler - basgitara
  • Bill Ward - bicie
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
  • Žiadne
None
Ozzy opustil kapelu v októbri 1977 z dôvodu osobných problémov. Keďže Black Sabbath potrebovali nového speváka, Tony Iommi si spomenul na Davea Walkera zo svojho rodného Birminghamu, skontaktoval ho v San Franciscu a požiadal ho, aby sa stal ich spevákom. Počas letu zo San Francisca do Londýna v novembri 1977 a počas nasledujúcich 3 týždňov Walker napísal slová k hudbe, ktorú dal zvyšok kapely dokopy pre svoj ďalší album (hoci Walker napokon nenahral ani časť vokálov) a spolu s Walkerom sa 6. januára 1978 taktiež objavili aj v programe "Look Hear" na televíznej stanici BBC Midlands, kde zahrali primitívnu verziu neskoršej skladby Junior’s Eyes.  Neskoršia kariéra Davea Walkera nestála za veľa, možno spomenúť len to, že v rokoch 1988-1990 sa znovu stal členom skupiny Savoy Brown a nahral s nimi 3 albumy.  
Bill Ward sa ohľadom tejto časti histórie kapely vyjadril takto: „ Nie, toto neboli pre nás tie najlepšie časy. V tom období som bol dosť mimo, Ozzyho otec Jack práve zomrel a naša práca na novom albume bola strašne zdĺhavá. Juniors’ Eyes bola pieseň venovaná pre Ozzyho a jeho otca. Toto spomínam len preto, lebo to bola skladba, ktorú sme hrali naživo spolu s Daveom Walkerom na stanici BBC v Birminghame. Úplne som zabudol na to, čo ďalšie sme hrali s Daveom v tom programe akrem toho, že sme hrali spomenutú skladbu a že to vôbec nebolo dobré. Nie kvôli Daveovi, ale kvôli tomu, že to bola Ozzyho pieseň.  V čase keď bol Ozzy preč som sa cítil úplne na dne. Ak moje rozprávanie nie je jasné, znamená to, že si to aj pamätám nejasno a zahmlene. Všetci v kapele sme mali Davea radi ako chlapíka, s ktorým sa dalo pokecať. Spoznali sme ho, keď hral so skupinou Savoy Brown a taktiež keď hral v 60. rokoch s birminghamskou kapelou the Redcaps. Ja osobne som ho mal veľmi rád a myslel som si, že má úplne skvelý hlas. Keď po Ozzyho odchode prišlo k tomu, aby sa vybral nový spevák, padali rôzne mená, ale zostalo len Daveovo. A tak Dave priletel zo San Francisca do Londýna. Paradoxne bol som to nakoniec ja, kto dal Daveovi vedieť o tom, že jeho pôsobenie v kapele nie je dobré. Súhlasil som s tým, že mu to poviem ja, zle som sa však pri tom cítil, keďže som ho ako človeka mal rád.
Keď Ozzy znovu prišiel do kapely, všetko sa vrátilo do starých kolají a aj napriek tomu, že som bol utopený v alkohole, s Ozzym sme sa všetci cítili znovu ako rodina. Pokračovali sme v dokončení albumu Never Say Die a potom v turné k tomuto albumu. Je fakt veľmi smutné si na to teraz spomenúť.“
 
Ia - Január 1978 – začiatok roku 1979
  • Ozzy Osbourne - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Geezer Butler - basgitara
  • Bill Ward - bicie
  • Don Airey - klávesy (nie je uvedený ako plný člen kapely)
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
Krátko po vystúpení s Daveom Walkerom v televízii sa Ozzy vrátil späť do kapely a z toho dôvodu musel Dave odísť. Žiadne z textov, ktoré Walker napísal pre album Never Say Die nakoniec neboli použité, pretože Ozzy dával prednosť iným. Jednu skladbu na výslednom albume s názvom Swinging the Chain naspieval Bill Ward namiesto Ozzyho a z ďalšej skladby s názvom Breakout sa nakoniec stala inštrumentálka, aj keď to nebolo v pláne.
Posledný termín pre turné (78tour1.jpg + 78tour2.jpg) k albumu Never Say Die bol naplánovaný na 11. decembra 1978 a Ronnie James Dio sa nestal členom kapely skôr ako v marci 1979. Z tohto všetkého vychádza, že niekedy v prvých mesiacoch roku 1979 bol Ozzy vyhodený.
 
III - Marec 1979 – 17. august 1980
  • Ronnie James Dio - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Geezer Butler - basgitara
  • Bill Ward - bicie
  • Geoff Nicholls - klávesy
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
Podľa toho s kým sa rozprávate bol Ozzy buď vyhodený, požiadaný, aby odišiel alebo jednoducho ich opustil sám. Ohľadom jeho odchodu koluje strašne veľa navzájom si odporujúcich príbehov. Taktiež krátko predtým, ako sa stal členom kapely Dio, odišiel aj Geezer Butler. Počas jeho neprítomnosti prebral jeho part v skupine Geoff Nicholls (bývalý člen skupiny Quartz), ale keď sa Geezer vrátil späť, Geoff si sadol za klávesy a odvtedy ich permanentne obsluhuje.  Treba taktiež podotknúť, že určitý čas Geezera nahrádzal aj Craig Gruber (bývalý člen skupiny Rainbow). Nie je však známe, čo všetko Craig so Sabbathom stihol urobiť. Okrem toho existuje nepodložený chýr, že Craig Grubber (nie Geezer Butler) hral na basgitare na albume Heaven & Hell. Keďže však táto fáma nie je podložená žiadnymi dôkazmi, zostáva toto tvrdenie len historkou. 
Členovia tejto zostavy si vychádzali dobre a príchod Ronnieho Jamesa Dia znamenal znovuoživenie lenivej a unavenej kapely. Napriek faktu, že táto zostava vydala úplne pozoruhodný album, netrvala dlho. To je veľká škoda, pretože potenciál, ktorý sa v nich skrýval, bol veľký.
Čo sa týka Geoffa Nichollsa, tento muž je od vydania albumu Heaven & Hell uvedený na každom ďalšom albume ako hráč na klávesoch, avšak zriedkakedy sa uvádza ako oficiálny člen kapely.
 
IV31. august 1980 - október 1982
  • Ronnie James Dio - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Geezer Butler - basgitara
  • Vinny Appice - bicie
  • Geoff Nicholls - klávesy
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
Bill Ward ukončil turné v auguste rovno pred začatím turné na Havaji, a to z niekoľkých dôvodov. Medzi verejne uvádzané dôvody jeho odchodu z kapely sú jeho pitie a depresie. Bill taktiež stratil oboch rodičov v krátkom období . Trné preto bolo odložené dovtedy, kým kapela nenájde nového bubeníka. Nakoniec sa jeho náhradou stal bývalý bubeník kapely Axis Vinny Appice. Vinny s kapelou ukončil turné k albumu Heaven & Hell a nahral s nimi nasledujúci album Mob Rules.  Taktiež sa ujal bicích počas celého turné k tomuto albumu, ktoré bolo aj zaznamenané na albume Live Evil z decembra 1982.  Znovu možno poznamenať, že závisí od toho, s kým sa rozprávate, pri uvádzaní dôvodov jeho odchodu. Podľa všetkého však dôvodom jeho odchodu bola kolízia osobností. Existuje však aj verzia, ktorá tvrdí, že Ronnie „vliezol do štúdia, zvýraznil svoje vokály a naopak znížil úroveň basgitary a bicích“. Neskôr, v čase vydania albumu Dehumanizer, chalani toto tvrdenie vyvrátili s tým, že „nikdy sa nezakladalo na pravde“.
 
V - December 1982- jar 1983
  • Ian Gillan - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Geezer Butler - basgitara
  • Bill Ward - bicie
  • Geoff Nicholls - klávesy
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
Po krátkom hľadaní obsadzuje miesto speváka Ian Gillan zo skupiny Deep Purple a Bill Ward si taktiež sadá za bicie. O niekoľko rokov neskôr Ian Gillan uviedol, že jediný dôvod, pre ktorý vstúpil do Black Sabbathu, boli peniaze. V priebehu rokov sa objavili mnohé rozhovory, ktoré naznačujú, že táto zostava sa dala dokopy po niekoľkých drinkoch v krčme a po tom, čo vytriezveli, akoby sa prebuduli so slovami: „Ach do pekla, musíme to urobiť“.
Taktiež, existuje príbeh týkajúci sa obalu k tomuto albumu. Manažérom Black Sabbathu bol v tom čase Don Arden (otec Sharon Osbourne) a hovorí sa, že dal nakresliť tento obal a aj keď vedel, že je zlý, zaslal ho kapele (pretože mu bola kapela úplne ukradnutá). Tonymu Iommimu sa kresba však zapáčila a prijal ju. Toľko historka.
Nanešťastie sa zdá, že kapela akoby zabudla na túto svoju éru, čo je hanba, keďže Born Again bol skvelý album. Jediné „post-Born Againovské“ turné, na ktorom sa hral materiál z tohto albumu, bolo turné k albumu Seventh Star, kedy kapela zahrala niekoľko sloh zo skladby Zero the Hero.
 
VI - Jar 1983 - február 1984
  • Ian Gillan - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Geezer Butler - basgitara
  • Bev Bevan - bicie
  • Geoff Nicholls - klávesy
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
  • Žiaden
Bev Bevan je prijatý do kapely, aby nahradil Billa Warda na turné k albumu Born Again. Billovo zdravie a stav stále neboli v poriadku a nebol vôbec schopný zúčastniť sa na turné so skupinou, najmä kvôli problémom so závislosťou od alkoholu. Bev je taktiež z Birminghamu a vyrastal v kontakte so Sabbathom, takže boli „priateľmi z domova“. Toto je to turné, na ktorom sa objavilo stonehengovské pódium parodované v Spinal-Tap. Táto zostava prežila celé turné k albumu Born Again, ale hneď potom sa rozpadla.  Ian výborne zvládol vokály všetkých klasických skladieb od Sabbathu – obzvlášť v piesniach Black Sabbath a Iron Man exceluje úžasnými výkrikmi.
Na turné ako prvý prídavok kapela hrala aj hymnu skupiny Deep Purple Smoke on the Water. Hovorilo sa taktiež, že Sabbath mal hrať aj skladbu Evil Woman od Electric Light Orchestra, čo sa však v skutočnosti nikdy nestalo.
 
VII – Jar 1984
  • Dave "Donut" Donato - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Geezer Butler - basgitara
  • Bill Ward - bicie
  • Geoff Nicholls - klávesy
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
  • Žiaden
Na konci turné k albumu Born Again odchádza Ian Gillan od kapely, pretože sa mal dať znovu dokopy s Deep Purple. Dôvod odchodu, ktorý Ian na konci turné uviedol bol „problémy s vokálmi“, avšak fakt, že okamžite po odchode sa zúčastnil na turné s Deep Purple, naznačuje, že to nebol pravý dôvod. Bev Bevan odchádza tiež, aby mohol pracovať na projekte ELO II. V tomto čase prichádza späť do kapely Bill Ward a následne sa hľadá nový spevák. Na krátky čas sa vokálov ujíma Dave Donato. Dave bol neskôr údajne vyhodený z toho dôvodu, že magazínu Kerrang poskytol pre kapelu hrozné interview. Taktiež dôvod, prečo má prezývku „Donut“ (Šiška) je, ako v jednom rozhovore uviedol Bill Ward, ten, že Dave počas nacvičovania skladieb miloval jesť šišky.
Po tomto všetkom sa však Geezer Butler už cítil znechutený a ako sám uviedol „mal toho úplne po krk“. Preto odchádza pracovať na vlastnom sólovom projekte. Pod značkou „The Geezer Butler Band“ dokonca odohral vo Veľkej Británii aj niekoľko koncertov. Táto jeho sólová kapela však nikdy nevydala žiaden album, hoci nejaké koncertné nahrávky existujú. (Netreba si však zamieňať tento sólový projekt s jeho projektom G//Z/R z roku 1995!!!).
V tomto čase však Bill Ward odišiel znovu. V jednom interview sa Bill priznal, že keď opustil Sabbath po nahrávaní albumu Born Again, bol opitý. Keď opúšťal Sabbath po krátkom čase (v období Davea Donata) znovu, opúšťal ho vraj triezvy, čo bolo preňho nesmierne dôležité. V čase, keď odchádzal triezvy, vyslovil Geezerovi a Tonymu tieto slová: „Toto nie je Black Sabbath, musím ísť.“ Nie je veľa informácií o tom, čo Bill robil v tomto období, avšak povráva sa, že bol bezdomovcom a žil na uliciach mesta Los Angeles.
Sabbath je v tomto čase viac-menej uložený k ľadu a to až dovtedy, kým nahrávacia spoločnosť nedonúti Tonyho Iommiho, aby urobil zo svojho sólového počinu z roku 1986 sabbathovský album.
 
Leto 1984 - január 1985 – Kapela väčšinou v stave nečinnosti
Po pokuse z polovice roku 1984 pribrať nového speváka (Dave Donato, Ron Keel atď.) sa kapela v uvedenej zostave viac-menej rozpadá. Aj keď síce neexistovalo oficiálne vyjadrenie kapely o rozpade, toto je  názor viacerých fanúšikov (prinajmenšom tých, ktorí vtedy vedeli, že Sabbath ešte stále existuje).
Ron Keel (ronkeel.jpg) sa o svojom pôsobení v Sabbathe vyjadril týmio slovami: „ V tej dobe som nahrával keelovské demá v štúdiu Pasha v Hollywoode, ktoré vlastnil producent skupiy Quiet Riot Spencer Proffer. Quiet Riot práve predali 10 miliónov albumov, Spencer bol zažratý producent a taktiež bol nasadený, aby produkoval ďalší sabbathovský album. Ian Gillan práve odišiel od Black Sabbathu, Spencer počul keelovské demá, zoznámil ma s Tonym a Geezerom a nahral som demonahrávky, ktoré chcel od nich Spencer a následne sme strávili pár dní premýšlaním o ďalšej budúcnosti (v podstate si Tony a Geezer želali, aby sa Ozzy vrátil späť). MTV, rádiá, každý oznamoval, že Ron Keel je novým spevákom Black Sabbathu, ale niečo sa v ich zmluve so Spencerom Profferom pokašlalo a ja som musel odísť. Oni pokračovali v hľadaní nového speváka, ale jediného koho v skutočnosti chceli, bol Ozzy. Viem naisto, že žiaden iný spevák (vrátane mňa) okrem Ozzyho Osbourna v Sabbathe nikdy nepôsobil.“
 
Január 1985 - Máj 1985 – Zostava diskutabilná
  • Jeff Fenholt - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Gordon Copley - basgitara
  • Eric Singer - bicie
  • Geoff Nicholls - klávesy
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
  • Žiaden
Aj keď je Jeff Fenholt uvedený ako spevák kapely, nepovažuje sa za člena Black Sabbathu. Prečo? Tu je odôvodnenie:
Jeffovo pôsobenie v kapele zostáva diskutabilné a je plné otáznikov. Ľudia na strane Black Sabbathu tvrdili, že Fennholt sa len pokúšal stať členom kapely. Jeff zasa hovorí, že v kapele pôsobil zhruba okolo 7 mesiacov, pracoval na albume Seventh Star a vôbec nie je uvedený ako spoluautor niektorých skladieb na tomto albume, vrátane piesne No Stranger To Love. Jeff Fenholt bol raz taktiež požiadaný, aby na dôkaz jeho spolupráce so Sabbathom predložil aspoň jednu fotku s chalanmi, ale doteraz sa tak nestalo.
Čo sa týka ďalších informácií z tohto obdobia, Tony Iommi bol krátko zasnúbený s Litou Ford a z tohto dôvodu, keď začal pracovať na svojom sólovom albume (ktorý sa neskôr stal albumom Seventh Star), prizval si k spolupráci Erica Singera a Gordona Copleyho z Litinej skupiny. Keď Lita odišla na jeseň roku 1985 na turné, Gordon odišiel spolu s ňou, zatiaľčo Eric zostal. Gordonovo meno sa napriek tomu objavilo napísané na albume Seventh Star pri skladbe No Stranger To Love.
Existuje taktiež bootleg s hudbou z albumu Seventh Star, ale s inými slovami, ktoré spieval Jeff Fenholt. Ľudia sa domnievajú, že táto nahrávka je z kastingu na speváka pre Tonyho Iommiho pre jeho sólový album a taktiež, že dôvod prečo sa nakoniec nestal členom kapely bola jeho neschopnosť vymyslieť narýchlo texty.
Táto časť histórie kapely je trochu divná, keďže Sabbath oficiálne neexistoval ako Black Sabbath. Čo tým myslím? V tomto období sa mal album, na ktorom Tony Iommi pracoval, stať jeho sólovým počinom. Z tohto uhla pohľadu by sa taktiež dalo povedať, že aj keby sa Fennholt stal Tonyho spevákom (čo sa však nestal), stále ho nemožno radiť medzi členov Black Sabbathu, lebo by bol len členom kapely Tonyho Iommiho.
 
Ib - July 13, 1985 (Live Aid)
  • Ozzy Osbourne - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Geezer Butler - basgitara
  • Bill Ward - bicie
Pôvodný Black Sabbath sa opätovne dáva dokopy na obdobie jedného dňa v júli 1985 kvôli festivalu Live Aid na pomoc boju proti hladu v Afrike. Black Sabbath hrali vo Filadelfii v Pensylvánii na JFK Memorial Stadium. Prišli okolo 10. 00 a zahrali 3 skladby. Hovorilo sa taktiež o reunione pôvodnej zostavy, ale toto zostalo len v štádiu povrávania sa.
 
VIII - Leto 1985 – 23. marec 1986
  • Glenn Hughes - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Dave Spitz - basgitara
  • Eric Singer - bicie
  • Geoff Nicholls - klávesy
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
Článok v magazíne Kerrang z roku 1986 uviedol, že „ Iommi nechcel, aby zomrelo meno Black Sabbath a zakúpil si preto práva naň od pôvodných členov kapely“ (čo je však nepravda, keď si zoberieme do úvahy, že nahrávacia spoločnosť vnútila Iommimu, aby sa jeho pripravovaný sólový album stal sabbathovským albumom). Dôsledkom toho je, že Tony teraz vlastní všetky práva na meno Black Sabbath a nikto nemôže dať dokopy zostavu tejto kapely bez jeho povolenia.
Ale poďme k udalostiam na prelome rokov 1985 a 1986.
Počas leta 1985 Tony Iommi začal pracovať na svojom sólovom albume a na miesto speváka si zaobstaral Glenna Hughesa, pričom Dave Spitz nahradil Gordona Copleyho, ktorý odišiel na turné s Litou Ford. Eric Singer taktiež pochádzal zo skupiny Lity Ford, ale ten ju nesprevádzal na turné a zostal s Tonym. Tento album mal byť pôvodne Iommiho sólovým počinom, ale tlak nahrávacej spoločnosti spôsobil, že vyšiel pod značkou Black Sabbath. Kapela sa však oficiálne volala Black Sabbath Featuring Tony Iommi. Seventh Star bol ďalší skvelý album, ktorý však zostal nepovšimnutý a veľmi podcenený. Jedinýkrát, kedy bola hraná nejaká skladba z tohto albumu naživo (mimo turné k spomenutému albumu), bolo na turné k albumu Tyr. Vtedy hrali jednu slohu zo skladby Heart Like a Wheel. Okrem toho treba spomenúť aj jedno charitné podujatie v roku 1988, kedy sa hral tiež určitý materiál z tohto albumu.
Turné začalo, ale sa skončilo fiaskom. Toto povrdzuje aj jeden z fanúšikov, ktorý sa zúčastnil koncertu s Glennom Hughesom: „ Videl som koncert v Brenden Byrne Area vo východnom Rutherforde v New Jersey. Glenn bol v totálne zlom stave a spieval otrasne. Sabbath vtedy preto robili veľa inštrumentálnych partov s dlhými gitarovými sólami. Glenn sa počas show vyjadril, že: „ Je úplne úžasné koncertovať prechladnutý.“ Myslím, že jeho hmotnosť ako aj hlasové problémy nakoniec viedli k jeho koncu v kapele. Glenn je skvelý, avšak táto zostava sa nemala vôbec nikdy dať dokopy.“
 
IX25. marec 1986 - október 1986
  • Ray Gillen - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Dave Spitz - basgitara
  • Eric Singer - bicie
  • Geoff Nicholls - klávesy
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
  • Žiaden
Po 5 alebo 6 koncertoch v rámci turné k albumu Seventh Star nahradil Glenna Hughesa Ray Gillen. Znova treba podotknúť, že dôvody vyhodenia Glenna z kapely sa rôznia. Patria medzi ne napr. nadmerná konzumácia alkoholu a drog, poškodenie hlasiviek počas bitky pred prvým koncertom ako aj neschopnosť zaspievať sabbathovské klasické songy naživo. Tento posledný dôvod podporuje aj jeden bootleg kolujúci medzi fanúšikmi, ktorý bol nahratý na koncerte v Detroite, kde Glenn absolútne „dokaličil“ skladbu War Pigs.
V každom prípade získal Glennovo miesto Ray Gillen a to  preto, lebo bol kamošom Davea Spitza. Ray bol vlastne už pár dní pred tým, ako miesto získal, v užšom kontakte so Sabbathom a legenda dokonca hovorí, že Ray a zvyšok kapely (s výnimkou Glenna Hughesa) nacvičovali potajomky skladby.
V júli alebo auguste 1986 kapela nahrávala demá k novému albumu (The Eternal Idol). Producent tohto albumu mal však nejaké problémy s Daveom Spitzom, ktorý sa raz buď nedostavil na skúšku alebo inokedy telefonoval so svojou priateľkou. Preto bol požiadaný, aby si „odpočinul“ (prípadne „zobral si dovolenku“). V každom prípade však z kapely nebol oficiálne vyhodený (čo je asi aj dôvod, prečo sa jeho meno uvádza na finálnom albume, aj keď na ňom nehral).
 
X - Október 1986 - november 1986
  • Ray Gillen - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Bob Daisley - basgitara
  • Eric Singer - bicie
  • Geoff Nicholls - klávesy
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
  • The Eternal Idol (verzia, ktorá však nebola vydaná)
Producent Jeff Glixman požiadal Boba Daisleyho, či by sa nechcel ujať basgitary v Sabbathe, a on napokon súhlasil. Po jeho príchode začali práce na novom albume, pričom základná koncepcia skladieb bola na svete v priebehu septembra 1986. Bob sa vlastne v nahrávacom štúdiu Air Studios v Monserrate ohrial len 2 týždne (prišiel 30. septembra a 11. októbra už odchádzal). Celkový čas jeho pôsobenia v kapele činí okolo 2 mesiacov. 
Medzi fanúšikmi kolujú 2 verzie tohto albumu, pričom jedna z nich je na oveľa lepšej úrovni ako tá druhá (ktorá neobsahovala všetky gitarové sóla).
XI - November 1986 - január 1987
  • Ray Gillen - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Eric Singer - bicie
  • Geoff Nicholls - klávesy
  • !!! Basgitaru neobsluhoval nikto
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
  • Žiaden
Po tom čo Bob Daisley v novembri 1986 odišiel z kapely, Sabbath oficiálne fungoval bez basgitaristu. Toto obdobie bolo v podstate akýmsi štúdiovým obdobím, kedy sa kapela venovala len prácam na novom albume.
 
XII - Január 1987 - marec 1987
  • Ray Gillen - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Geoff Nicholls - klávesy
  • !!! Basgitaru a bicie neobsluhoval nikto
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
  • Žiaden
Eric Singer nebol od januára 1987 už súčasťou kapely. O tomto období sa vyjadril, že situácia v Sabbathe bola dosť neznesiteľná a preto odišiel. Po odchode sa zúčastnil kastingu na bicie do kapey Garyho Moora a keď neuspel, spolu s Rayom Gillenom založil skupinu Badlands.
V januári Sabbath vymenil nahrávacie štúdio a pokračoval v prácach na novom albume, avšak bez oficiálneho basgitaristu a bubeníka.
 
XIII - Marec 1987 - júl 1987
  • Tony Martin - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • No one - basgitara
  • Bev Bevan - bicie
  • Geoff Nicholls - klávesy
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
  • Žiaden
Približne v marci 1987 odchádza Ray Gillen z kapely, pretože cíti, že cesta Sabbathu nikam nevedie, ako aj to, že kapela nemá žiadnu budúcnosť.  Keďže odišiel kapele spevák, jeho nahraté vokály museli byť prespievané. Tejto úlohy sa ujal Tony Martin. Tony Martin sa uchádzal o pozíciu speváka v skupine už v roku 1986, ale v tom čase bol ešte v jednej skupine (The Misha Calvin Band), čo by sa asi nedalo skĺbiť. Tony Martin neskôr uviedol, že časť Rayových vokálov bola na albume The Eternal Idol ponechaná. A kde presne sa jeho vokály nachádzajú? Pieseň Nightmare obsahuje časť so smiechom. A ten smiech je podľa Tonyho Martina Rayov smiech.
V júli 1987 Sabbath odohral nejaké koncerty, väčšina z nich sa uskutočnila v Sun City. Keďže kapela potrebovala nejakého bubeníka, Tonyho kamoš Bev Bevan (ktorý bol v Sabbathe už predtým, a to keď hral na turné k albumu Born Again v rokoch 1983 a 1984) súhlasil, že sa ujme bicích.
Bev Bevan je na albume The Eternal Idol uvedený ako hráč na perkusiách, avšak čo v skutočnosti hral, nie je známe. Eric Singer sa jedneho času vyjadril, že Bev Bevan nehral na spomínanom albume nič a jediným bubeníkom bol Eric sám.  Povrávalo sa aj to, že Bev prišiel do kapely až po tom, čo Eric odišiel a jeho úlohou bolo trochu „vyčistiť“ niektoré Ericove bicie party na albume. Toto tvrdenie je však v rozpore s tvrdením Erica Singera.  Čo sa týka inštrumentálky Scarlet Pimpernel, tak táto skladba nie je ani na jednej bootlegovej verzii albumu The Eternal Idol ešte s Rayom Gillenom, takže ak tam bolo nutné použiť bicie/perkusie, je možné že sa ich ujal práve Bev Bevan (keďže však v tejto skladbe žiadne bicie ani perkusie počuť nie sú, tak Bevovo pôsobenie v kapele zostáva stále zahalené rúškom tajomstva).
Na okraj by som chcel ešte uviesť, že Ray Gillen sa v tomto čase pokúšal stať sa spevákom Blue Murder, ale nakoniec sa mu to nepodarilo (s výnimkou skladby He couldn’t sing!")
 
XIV - Júl 1987
  • Tony Martin - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Dave Spitz - basgitara
  • Bev Bevan - bicie
  • Geoff Nicholls - klávesy
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
  • Žiaden
Po tom čo sa Bev Bevan ujal bicích, kapela stále nebola v stave, aby mohla hrať znovu naživo. Z tohto dôvodu sa vrátil Dave Spitz a obsadil pozíciu basgitaristu. 20. júla 1987 hrali Black Sabbath na hudobnom festivale v Grécku, čo bolo doteraz jedinkrát, kedy hrali v tejto krajine.
Čo sa týka spodného obrázku, obrázok pochádza z istého juhoafrického časopisu a sú na ňom zľava doprava títo ľudia: Tony Iommi, Richard Cole, Tony Martin, Bev Bevan a Geoff Nicholls. Síce to nie je fotografia posledne spomenutej zostavy, avšak pochádza z daného obdobia. A kto bol Richard Cole? Nebol to žiaden hráč ani člen kapely, bol to vtedajší manažér Sabbathu, ktorý mal na starosti koncerty a turné.
 
XV - Júl 1987 - jeseň 1987 (Sun City)
  • Tony Martin - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Dave Spitz - basgitara
  • Terry Chimes - bicie
  • Geoff Nicholls - klávesy
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
  • Žiaden
Takmer okamžite po skončení festivalu v Grécku hral Sabbath v Sun City v južnej Afrike (predtým ako sa tam odohrala záležitosť s apartheidom). Tony Iommi povedal o koncertovaní v Sun City v jednom interview z roku 1988  toto: „Som rád, že to na nás nezanechalo nejaké trvalé následky. Ale na našu obranu musím uviesť, že tento koncert bol prediskutovaný s právnikmi Patricka Meehana, ktorí nás presvedčili, že Sun City sa v Južnej Afrike nenachádza... a my sme boli blázni, že sme im uverili!“
Bev Bevan bol proti hraniu v Sun City z politických dôvodov, takže bola potrebná ďalšia zmena zostavy. Terry Chimes (z kapely The Clash) vystriedal Beva za bicími (toto sa stalo až krátko po odchode Beva, čo vysvetľuje neprítomnosť basgitaristu na poslednom obrázku).
V Sun City kapela zahrala na 6 vystúpeniach a to každú sobotu a nedeľu v priebehu 3 víkendov.
Po týchto koncertoch v Sun City bola dokončená produkcia albumu The Eternal Idol a album bol následne v novembri 1987 vydaný. V tomto čase odišiel nadobro Dave Spitz (pravdepodobne sa tak stalo na konci októbra 1987).
 
XVI - November - december 1987
  • Tony Martin - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Jo Burt - basgitara
  • Terry Chimes - bicie
  • Geoff Nicholls - klávesy
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
  • Žiaden
Táto zostava fungovala len počas krátkeho turné k albumu The Eternal Idol, pričom kapela hrala väčšinou v Nemecku a Taliansku. Posledný koncert sa mal odohrať 28. decembra 1987 v Hammersmithe, avšak nakoniec bol zrušený (Black Sabbath nikdy nehrali v rámci turné k tomuto albumu vo Veľkej Británii a v USA). Jo Burt (nový basgitarista) bol členom kapely len počas spomínaného turné a Terry Chimes (nový bubeník) zostal o trochu dlhšie. Táto zostava však nikdy nemala v úmysle robiť niečo iné okrem odohrania turné k albumu The Eternal Idol. 
 
Január - leto 1988 - Kapela v stave nečinnosti
Nie je veľa informácií o tom, čo kapela robila v tomto období. Vo všeobecnosti sa toto obdobie pokladá za akýsi „oddychový čas“ pre kapelu. V interview z januára 1988 Tony Iommi hovoril aj o tom, že v tom čase sa rozhodovali o koncertných termínoch k albumu The Eternal Idol v USA, čo sa však nakoniec nikdy neuskutočnilo.
Treba poznamenať, že Sabbath sa nikdy nerozpadol, ale bol uložený len „k ľadu“. V tomto čase taktiež Tony Iommi podpisuje novú zmluvu s IRS Records a Sabbath po prvýkrát od roku 1970 nevydá album v spoločnosti Warner Bros.
 
XVII29. máj 1988
  • Tony Martin - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Geoff Nicholls - basgitara
  • Terry Chimes - bicie
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
  • Žiaden
Toto je jediná výnimka z predchádzajúceho textu (že kapela bola v tomto období nečinná). Táto zostava hrala len jedinýkrát a to vtedy, keď odohrali 20-minutové charitné podujatie vo Veľkej Británii v máji 1988. Toto predstavenie taktiež bolo pre Tonyho Martina prvým vystúpením s Black Sabbath vo Veľkej Británii. Táto show je pozoruhodná z 2 hľadísk, a to: 1. Geoff Nicholls nehral na klávesoch, ale na basgitare, 2. jedinýkrát v histórii Sabbath odohral naživo celú skladbu (Heart Like A Wheel) z albumu Seventh Star mimo turné k tomuto albumu. Kapela hrala na tomto podujatí 3 piesne – spomínanú Heart Like a Wheel, Neon Knights a Paranoid.
V tomto čase taktiež odchádza Tony Martin a následne spolupracuje s Johnom Sykesom v Blue Murder. Členom tohto zoskupenia sa však nestal (napriek tomu je v skladbe Valley of the Kings uvedený ako spoluautor). Ako zaujímavosť možno poznamenať, že Blue Murder spája so Sabbathom dosť vecí – Cozy Powell bol bubeníkom v oboch kapelách a Ray Gillen mal ambíciu stať sa spevákom Blue Murder.
 
XVIII - Leto 1988 - apríl 1989
  • Tony Martin - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Laurence Cottle - basgitara
  • Cozy Powell - bicie
  • Geoff Nicholls - klávesy
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
Počas leta 1988 sa Tony Martin a Tony Iommi dali dokopy s Cozym Powellom a začali písať materiál k novému albumu (Headless Cross). Tento album sa nahrával od augusta do novembra 1988. V tomto období taktiež Gloria Butler oznámila Sabbathu, že Geezer hodlá vstúpiť znovu do skupiny. Laurence Cottle nebol v tom období ako basgitarista veľmi dôležitý, v kapele sa nachádzal len výhradne kvôli nahrávaniu nového albumu. Sabbath preto čakal až do apríla 1989 na Geezera, ale keďže ten napokon vstúpil do Ozzyho kapely, Sabbath pribral ako basgitaristu Neila Murrayho. Vydanie albumu Headless Cross znamenalo pre kapelu taktiež to, že prvýkrát od roku 1970 zmenila značku vydavateľstva (z Warner Bros na IRS Records).
Spodné 2 obrázky sú promo zábery pochádzajúce z nahrávania albumu Headless Cross, po tom, čo si Laurence Cottle spnil svoju úlohu a odišiel a predtým, ako vstúpil do kapely Neil Murray.  
 
XIX - Máj 1989 - november 1990
  • Tony Martin - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Neil Murray - basgitara
  • Cozy Powell - bicie
  • Geoff Nicholls - klávesy
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
Táto zostava sa zúčastnila celého turné k albumu Headless Cross a potom taktiež nahrala album Tyr. Zúčastnili sa tiež turné k tomuto ďalšiemu albumu, ale to však nikdy nebolo dokončené. Turné obsahovalo aj niekoľko prekvapení - na niekoľkých vystúpeniach sa objavili aj Ian Gillan, Geezer Butler a Brian May. Taktiež plánovali odohrať koncerty aj v USA, ale tie boli napokon zrušené. Ku koncu turné sa objavili chýry, že Geezer Butler a Ronnie James Dio možno opäť vstúpia do skupiny.
Obe turné k albumom Headless Cross a Tyr si viedli výborne v Európe, ale v USA úplne zlyhali (turné k albumu Tyr bolo v USA dokonca zrušené).
 
XX - December 1990 - január 1991
  • Tony Martin - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Geezer Butler - basgitara
  • Cozy Powell - bicie
  • Geoff Nicholls - klávesy
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
  • Žiaden
Po skončení turné k albumu Tyr vstupuje znovu do kapely Geezer Butler. Táto zostava však nikdy nekoncertovala ani nenahrala album. Pred uskutočnením reunionu k albumu Dehumanizer mali dokonca Geezer Butler, Tony Iommi a Cozy Powell v úmysle dať niečo dokopy (aspoň toto uviedli Geezer Butler a Tony Iommi v jednom interview z polovice roku 1991 v magazíne Kerrang, keď hovorili o tom, že sa „musia zbaviť“ Tonyho Martina).
 
XXI - Január 1991 - október 1991
  • Ronnie James Dio - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Geezer Butler - basgitara
  • Cozy Powell - bicie
  • Geoff Nicholls - klávesy
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
  • Žiaden
Ronnie James Dio sa rozhodol, že znovu vstúpi do Black Sabbath. Táto zostava však nikdy nenahrala album ani nikdy nekoncertovala. Kapela mala v pláne pokračovať v budúcnosti v tejto zostave a nemala v úmysle len nahrať album Dehumanizer.
Kapela strávila väčšinu tohto času prácou na novom materiáli. Hovorilo sa však, že Dio a Cozy si veľmi dobre nevychádzali. Približne v septembri mal Cozy svoju neslávnu nehodu pri jazde na koni, ktorá mu znemožnila pracovať. Povrávalo sa, že Cozy chcel príliš veľa peňazí za nasledujúci album (Dehumanizer) a keďže mu nechceli vyhovieť, vymyslel si príhodu s koňom ako dôvod na odchod. Iné chýry boli také, že Ronnie sa snažil dostať do kapely Simona Wrighta (ktorý hral na bicích na Ronnieho albume Lock Up The Wolves z roku 1990), ale nepodarilo sa mu to, lebo jeho štýl hrania bol pre Black Sabbath príliš „AC/DC-ovský“.
 
IVa - Október 1991 – 13. november 1992
  • Ronnie James Dio - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Geezer Butler - basgitara
  • Vinny Appice - bicie
  • Geoff Nicholls - klávesy
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
Veľký reunion roku 1992 a pravdepodobne najdôležitejšia nahrávka Black Sabbathu po mnohých rokoch. Tento album je dôkazom, že kapela sa stále môže porovnávať s tým najlepším z rocku, čo v súčasnosti existuje a dokonca má niečo navyše. Hudba a texty sú na veľmi vysokej úrovni. Kapela počas nahrávania albumu Dehumanizer taktiež uviedla, že to čo sa na začiatku 80. rokov medzi nimi stalo, bolo detinské a že sľubujú, že každý sa bude snažiť potlačiť svoje ego.
 
XXII  - 14. a 15. november 1992
  • Rob Halford - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Geezer Butler - basgitara
  • Vinny Appice - bicie
  • Geoff Nicholls - Keyboards
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
  • Žiaden
Tieto dva dni fungovania zostavy sa uskutočnili na konci turné k albumu Dehumanizer. Ozzy tvrdil, že jeho turné z roku  1992 má byť jeho posledným a že svoju kariéru chce zavŕšiť tým, že bude hrať s Black Sabbath. Ronnie James Dio uviedol, že si nemyslí, že by Black Sabbath mali pre kohokoľvek (teda aj pre Ozzyho) hrať ako predkapela. Dio preto odmietne zúčastniť sa týchto koncertov a preto sa úlohy speváka ujme Rob Halford (Judas Priest, Fight), dlhoročný priateľ kapely. Pôvodne mal na týchto 2 koncertoch spievať Tony Martin, ale keďže bol v tom čase v Európe a nedostal pracovné vízum do USA, nemohlo sa tak stať. Kapela (spolu s Halfordom) taktiež poskytla 16. novembra 1992 interview Rocklineu, takže Halford bol v kapele trochu dlhšie ako len spomenuté 2 dni. Okrem toho, Sabbath nikdy neplánoval pokračovať s Halfordom ako spevákom.
 
Ic  - 15. november 1992
  • Ozzy Osbourne - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Geezer Butler - basgitara
  • Bill Ward - bicie
Druhú noc v rámci Ozzyho dvojdňového koncertovania v Costa Mesa v Kalifornii sa dala dokopy pôvodná zostava Black Sabbathu a odohrala 4 skladby. Jedna z nich je taktiež dostupná na Ozzyho videu Live & Loud. Ostatné 3 skladby nie sú legálne dostupné.
Po tomto bol naplánovaný oficiálny reunion pôvodnej zostavy. Podľa všetkých zúčastnených sa reunion mal aj skutočne udiať. Uplynulo však niekoľko mesiacov a sabbathovská strana (Tony a Geezer) sa rozhodla, že začnú pracovať na novom albume, pretože (ako sami uviedli) vedeli, aký je Ozzy a povedali si, že môžu začať pracovať na novom albume aj bez neho, pretože reunion sa aj tak neuskutoční. Iommi v mnohých interview uviedol, že reunion bol už aj na papieri, všetky zmluvy boli zaslané Ozzymu a Ozzy ich proste nepodpísal a zaslal ich späť. Ozzyho verzia je trochu odlišná, ale v základnej línii sa zhoduje so sabbathovskou.
 
XXIII  - Február 1993 - leto 1994
  • Tony Martin - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Geezer Butler - basgitara
  • Bobby Rondinelli - bicie
  • Geoff Nicholls - klávesy
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
Okamžite po ukončení koncertov v Costa Mesa Ronnie a Vinny odchádzajú zo skupiny a znovuoživujú kapelu Dio.
Po tom, čo si Iommi a Butler uvedomili, že z reunionu s Ozzym asi nič nebude, vstupuje do skupiny znovu Tony Martin. Keďže bol potrebný aj bubeník, tento flek je obsadený Bobbym Rondinellim. Táto zostava v januári 1994 vydala nový album (Cross Purposes), ktorý mohol byť vonku aj skôr, keby nebolo oneskorenia spôsobeného čakaním na to, či Ozzy znovu vstúpi do Sabbathu alebo nie. Táto zostava vydržala až do absolútneho konca turné k albumu Cross Purposes, kedy kapelu opúšťa Bobby Rondinelli. A napokon po 14 rokoch v kapele je Geoff Nicholls uznaný za oficiálneho člena kapely (aj keď je na koncertoch stále odsúvaný na okraj).
 
XXIV  - August 1994 / jeseň 1994
  • Tony Martin - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Geezer Butler - basgitara
  • Bill Ward - bicie
  • Geoff Nicholls - klávesy
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
  • Žiaden
Black Sabbath hral na hudobnom festivale v Sao Paulo v Brazílii (27. august 1994 v Pacaembu Stadium) a z dôvodu odchodu Bobbyho Rondinelliho je potrebný nový bubeník. Na jeho miesto preto (akoby zázrakom) nastúpi Bill Ward. Bill mal pôvodne v úmysle pokračovať v kapele, ale nakoniec sa rozhodol, že tak neučiní. Geezer tiež odchádza, aby hral na Ozzyho albume z roku 1995 Ozzmosis ako aj na svojom vlastnom projekte s názvom G//Z/R. Geezer po svojom odchode dosť kritizoval Sabbath a Iommiho a taktiež uviedol, že nemá v úmysle už nikdy hrať znova s Black Sabbath.
Pozn.  Sabbath v tejto zostave hral aj v Buenos Aires v Argentíne a to 4. septembra 1994 spolu so skupinami Kiss a Slayer.
 
XIXa  - Jeseň 1994 - júl 1995
  • Tony Martin - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Neil Murray - basgitara
  • Cozy Powell - bicie
  • Geoff Nicholls - klávesy
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
Táto zostava predstavovala ďalší sabbathovský reunion, ktorý však dostal oveľa menej pozornosti. Kapela vydala nový album s názvom Forbidden, na ktorom sa jedinýkrát v histórii Sabbathu objavil hosťujúci spevák. Bol nim Ice-T zo skupiny Body Count a to v skladbe The Illusion of Power. Gitarista skupiny Body Count Ernie C taktiež produkoval tento album. Kapela uskutočnila turné k tomuto albumu, ale blbá (rozumej neexistujúca) podpora zo strany vydavateľstva IRS spôsobila, že turné nemalo žiadne promo a taktiež koncerty po stránke predaja lístkov tiež nedopadli dobre.
 
XXV  - Júl 1995 - december 1995
  • Tony Martin - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Neil Murray - basgitara
  • Bobby Rondinelli - bicie
  • Geoff Nicholls - klávesy
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
  • Žiaden
Na konci amerického turné k albumu Forbidden odchádza Cozy Powell z dôvodu vyčerpania z niekoľkých rokov nepretržitého nahrávania a koncertovania (skupina Briana Maya a Black Sabbath). Jeho odchod nie je poznačený roztržkou ani ničím podobným. Jeho miesto pre zvyšok turné zaujal Bobby Rondinelli. Vinnie Appice v tomto čase nehral v Black Sabbath. Uvádzam to preto, lebo takýto chýr letel od posledného koncertu Cozzyho v USA na ktorom Tony Martin oznámil, že Vinny je v publiku. Chýr začal vtedy, keď si ľudia tento oznam pozmenili na tvrdenie, že Vinny nahradí Cozyho. 
Zvyšok turné prebehol v poriadku s výnimkou niekoľkých zrušených termínov v Austrálii. Sabbath taktiež min. na jednom z japonských predstavení znovu hral skladbu Changes.
 
Január 1996 - marec 1997 - Kapela v stave nečinnosti
Turné k albumu Forbidden skončilo v decembri 1995 a skupina bola viac-menej uložená k ľadu. V apríli 1996 vydala spoločnosť IRS Records kompiláciu s názvom The Sabbath Stones, čo je výber z albumov vydaných na IRS Records (plus skladba z albumov Born Again, Seventh Star a The Eternal Idol). Tento album bol vlastne posledným albumom vydaným v spoločnosti IRS Records (Tony Iommi ho zrejme vydal preto, aby naplnil zmluvu so spoločnosťou) a všetko, čo sa v priebehu roku 1996 dialo so Sabbathom, nebolo pre širšiu verejnosť známe. Black Sabbath stratili zmluvu s nahrávacou spoločnosťou, hľadali novú a taktiež kolovali chýry o tom, že do kapely má vstúpiť Rob Halford.
Ďalej sa dialo nasledovné: Iommi tvrdil, že na jeho sólovom albume sa má objaviť niekoľko spevákov a že on a Halford sa majú dať dokopy na mesiac alebo dva v lete 1996, aby spolupracovali na materiáli pre tento projekt. Toto sa aj udialo, ale z materiálu nakoniec nič nebolo a bol zmetený zo stolu.
Iommi strávil zvyšok roka 1996 prácou na sólovom albume, ktorý mal pôvodne vyjsť v roku 1997. Podľa Glenna Hughesa (ktorý v tom čase pracoval s Iommim na materiáli a hral na basgitare) bol materiál veľmi rôznorodý. Tento materiál sa  neskôr po tom, čo sa Tony rozhodol nevydať ho, objavil medzi fanúšikmi ako bootleg s názvom Eighth Star (8thstar175.jpg). Jeden riff z tohto albumu sa v roku 2000 objavil na Tonyho sólovom albume Iommi. Bol to riff zo skladby Don’t You Tell Me a objavil sa v skladbe Black Oblivion. V roku 2004 však nakoniec spomenutý Tonyho album oneskorene vyšiel pod názvom „The 1996 Dep Sessions“.
V októbri 1996 bolo oznámené, že Tony Martin odchádza z Black Sabbathu. Neskôr sa zistí, že to bola nepravdivá informácia, lebo v decembri 1996 Tony Martin aj Tony Iommi potvrdili, že Tony Martin je stále v kapele. To znamená, že až do decembra 1996 sa zdalo, že Iommi zamýšľa pokračovať s Black Sabbath v tej zostave, aká existovala na konci roku 1995.
A čo robili v tomto čase členovia spomenutej zostavy? Neil Murray pracoval s Cozym Powellom v kapele Petera Greena (zakladateľ Fleetwood Mac) s názvom Splinter Group. Bobby Rondinelli zasa pracoval s Rayom Gillenom v kapele Sun Red Sun až do Rayovej smrti a potom odišiel do skupiny Blue Oyster Cult.
 
XXVI  - Marec 1997 – 29. jún 1997
  • Ozzy Osbourne - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Geezer Butler - basgitara
  • Mike Bordin - bicie
  • Geoff Nicholls - klávesy
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
  • Žiaden
V marci 1997 sa objavilo niekoľko správ o tom, že pôvodná zostava Black Sabbathu sa má dať znovu dokopy a hrať na Ozzyho hudobnom festivale s názvom Ozzfest. Najprv sa hovorilo o pôvodnej zostave, ale napokon to bolo zmenené na zostavu zloženú z mien Iommi / Butler / Osbourne / Mike Bordin (z Ozzyho kapely). Bill Ward nebol požiadaný, aby hral (čo bolo dosť prekvapujúce a taktiež smutné). Vec s Billom zašla dokonca zašla tak ďaleko, že Ozzyho manželka Sharon povedala Billovi: „ Tvoje služby nie sú potrebné“. Bill sa o tomto dokonca nedozvedel priamo od nej, ale náhodne z nejakej relácie na MTV (Fuck you, $haron !!!! Ako si to Billovi mohla urobiť??? Veď patril k pôvodnej zostave taktiež ! – pozn.)
Táto zostava hrala len v USA. Pritom koncert trval len okolo hodiny a kapela mohla hrať  (samozrejme) až po tom, čo Ozzy skončil so svojimi sólovými vecami (to bola ďalšia ukážka toho, ako legenda menom Black Sabbath bola zneuctená $haroniným zvráteným prístupom)
 
XXVII  - 1. júl 1997
  • Ozzy Osbourne - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Geezer Butler - basgitara
  • Shannon Larkin - bicie
  • Geoff Nicholls - klávesy
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
  • Žiaden
1. júla 1997 sa konalo posledné vystúpenie v rámci Ozzfestu. Tento termín bol vlastne náhradným termínom za predtým zrušený termín (17. jún) v Columbuse v Ohio. Keďže turné malo pôvodne skončiť 29. júna a náhradný termín sa konal o niečo neskôr, Mike Bordin nemohol kvôli iným povinnostiam odohrať koncert. Preto jeho miesto zaujal Shannon Larkin (Ugly Kid Joe, Godsmack, Wrathchild America). Jeho úlohou bolo odohrať len tento posledný koncert, pričom treba podotknúť, že Sabbath nikdy nemal v úmysle s ním pokračovať mimo tohto koncertu.
 
Júl - november 1997 - Kapela v stave nečinnosti
Po tom čo v júli 1997 skončili ozzfestovské koncerty, každý sa „vrátil späť domov“. Ozzy sa znovu chopil dokončovania práce na jeho výberovke "Ozzman Cometh" (ktorá mala byť vydaná v novembri) a Geezer Butler zasa koncertoval pri príležitosti vydania jeho noého albumu Black Science. Tony Iommi zasa odišiel pracovať na svojom dlho odkladanom sólovom albume s názvom Iommi.
Ďalej sa povrávalo, že táto posledná zostava (reunionovská) sa dajú v decembri dohromady, aby hrali vo Veľkej Británii. Billovi Wardovi neskôr zavolala Sharon Osbourne, aby prišiel do Anglicka na nacvičovanie skladieb pre už oficiálne oznámené koncertné vystúpenie Black Sabbathu 4. a 5. decembra 1997. Zaujímavé na tom všetkom je hlavne to, že na lístkoch na tieto dva koncerty stálo „Pôvodný Black Sabbath“, hoci  Bill bol na nacvičovanie len pozvaný a nemal ešte k tomu vôbec podpísanú zmluvu týkajúcu sa koncertovania.
 
Id 11. november 1997 – 20. máj 1998
  • Ozzy Osbourne - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Geezer Butler - basgitara
  • Bill Ward - bicie
  • Geoff Nicholls - klávesy
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
11. novembra Bill Ward odišiel do Anglicka na nacvičovanie skladieb pre ohlásené decembrové koncerty. V tomto čase MTV oznámila, že si Bill poranil svoju ruku ale napriek tomu hodlá hrať na koncertoch. Toto však bola vyložená lož. 24. novembra bolo oficiálne oznámené, že Bill Ward  spolu s Ozzym Osbournom, Geezerom Butlerom a Tonym Iommim odohrá 4. a 5. decembra 2 koncerty. Tie boli aj nahraté (ako audio a video) a vydané. Video dostalo názov Reunion (ako ináč).
Po týchto 2 koncertoch sa každý znovu vrátil domov. V marci 1998 bolo oznámené, že približne na konci novembra 1998 bude vydaný live 2-album a kapela taktiež v júni 1998 odohrá niekoľko koncertov v Európe. Nacvičovanie na európske turné začalo okolo 14. mája. Kapela bola po skúškach pripravená na koncertovanie, ale stalo sa niečo veľmi nepríjemné ...
 
XXIX21. máj 1998 - jeseň 1998
  • Ozzy Osbourne - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Geezer Butler - basgitara
  • Vinny Appice - bicie
  • Geoff Nicholls - klávesy
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
  • Žiaden
Čo bolo tou nepríjemnou vecou? Bill Ward utrpel slabší infarkt a musel odísť do nemocnice. Doktori mu oznámili, že nemôže min. 6 týždňov lietať a toto mu znemožnilo zúčastniť sa plánovaného európskeho turné. Preto z USA priletel Vinny Appice a zaujal jeho miesto. Turné prebehlo v poriadku a nestalo sa nič nezvyčajné.
 
Ie - Jeseň 1998 - jún 2004
  • Ozzy Osbourne - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Geezer Butler - basgitara
  • Bill Ward - bicie
  • Geoff Nicholls - klávesy
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
Počas krátkeho turné v Európe s Vinnym Appiceom sa Bill Ward zotavoval zo svojho infarktu. Keď doktori oznámili, že Bill je znovu fit, Bill sa začal doma v Kalifornii spolu s bubeníkom zo svojej vlastnej kapely Bill Ward Band pripravovať na turné začínajúce v decembri.
20. októbra 1998 bol vydaný album s názvom Reunion. Toto vydanie sprevádzala aj akcia, v rámci ktorej sa konala v 8 mestách v USA autogramiáda. Black Sabbath (Tony/Ozzy/Geezer/Bill) prišli na pár hodín do každého obchodu s hudobninami a podpisovali albumy Reunion. Tieto akcie však boli úplným fiaskom, pretože v každom meste sa snažili získať podpis tisícky ľudí. Samozrejme ho nedostal úplne každý a z toho dôvodu mnohí odchádzali sklamaní. Mnohé predajne stanovili podmienku, že získanie podpisu je podmienené zakúpením si albumu Reunion. V tomto čase sa objavili aj správy, že Sabbath mal tajne hrať v niektorých kluboch. Tieto správy však boli úplne lživé. Jediné vystúpenie, ktoré sa vtedy uskutočnilo, bolo vystúpenie v Show Davida Lettermana (kde zahrali skladbu Paranoid). Tu sú obrázky z tejto show - David Letterman Show ’98
Po tomto sa uskutočnilo aj niekoľko vystúpení v rozhlasových staniciach a keď skončili, každý sa vrátil znovu domov. V decembri 1998 sa začalo nacvičovanie skladieb k turné, ktoré sa malo uskutočniť v roku 1999 (začalo sa na Silvestra vo Phoenixe v Arizone). Počas turné museli byť dva termíny (Salt Lake City a Denver) z dôvodu chrípky odložené. Na turné bol v zálohe taktiež Vinny Appice pre prípad, že Bill Ward by to nedokázal zvládať. Vinnyho bicie boli každú noc umietnené na pódiu hneď za Billovimi. Našťastie turné skončilo v poriadku a Vinny nebol potrebný. Jediné negatíva týkajúce sa turné predstavovali sťažnosti ohľadne toho, že zoznam hraných skladieb nebol veľmi pestrý a zameriaval sa na jeden album (Master of Reality) a že kapela nehrala svoju novú skladbu Psycho Man. Ináč turné obdržalo skvelé ohlasy.
Ozzyho však počas turné trápili určité zdravotné ťažkosti. V strede turné mal problémy s hrdlom a preto muselo byť niekoľko koncertov odložených. Potom začalo turné znovu, ale zasa muselo byť ukončené z dôvodu pretrvávajúcich hlasových problémov Ozzyho. Pri konci museli byť termíny v niektorých mestách odložené viac než jeden raz a okolo poltucta termínov bolo zrušených úplne.
V apríli bolo oznámené, že Black Sabbath budú headlinerom Ozzfestu 1999 a tento ich koncert Sharonini ľudia označovali ako „The Last Supper“ – úplne posledné vystúpenie kapely.
Toto turné malo opätovne problémy, ktorých väčšinu tvorili Ozzyho problémy s hlasom. Ozzfest dopadol dobre, ale nejaké neozzfestovské vystúpenia kapely sa odohrali až na jeseň a potom mala kapela niekoľko mesiacov voľno až do decembra, kedy sa mali odohrať úplne posledné koncerty kapely. 2 koncerty boli odohrané v NEC v Birminghame a tieto majú byť úplne úplne posledné vystúpenia.
 
Činnosť zostavy v nasledujúcich rokoch
Rok 2000
V tomto roku sa nestalo nič mimoriadne a kapela bola viac-menej v stave nečinnosti. Každý pracoval na svojich sólových projektoch (Tony Iommi konečne vydal svoj dlho zamýšlaný sólový album Iommi).
V tomto roku sa odohralo len jedno vystúpenie. Niekedy na konci júna 2000 sa konala malá párty v rádiu KROQ v Los Angeles. Zúčastnilo sa na nej niekoľko kapiel a hrať mal aj Ozzy Osbourne. Ten si so sebou však zobral aj Tonyho, Geezera a Billa. Sabbath mal hrať len 3 skladby, ale Tonyho zosilňovač sa pokazil počas jednej skladbya nakoniec Sabbath odohral len 2 piesne. Na konci júna sa malo údajne odohať aj druhé tajné vystúpenie, čo však znovu bola lož.
 
Rok 2001
Na začiatku februára 2001 bolo oznámeé, že Black Sabbath bude headlinerom Ozzfestu 2001 začínajúceho v júni.
Pred začiatkom turné počas skúšania skladieb bolo napísaných niekoľko nových skladieb na plánovaná nový štúdiový album. Náhrávanie nového albumu bolo 14. marca dokonca oficiálne oznámené.
Ozzfest dopadol v poriadku a nič mimoriadne sa nestalo. Potom chalani odišli späť domov. Jedným z prekvapení tohto koncertovania bolo to, že Sabbath hrali aj jednu z novozložených skladieb pre štúdiový album s názvom Scary Dreams. 22. mája sa v Birminghame taktiež uskutočnilo jedno charitné podujatie, na ktorom hral aj Sabbath. V tomto roku sa veľa hovorilo o nahrávaní nového štúdiového albumu, ktoré malo začať v januári 2002, ale niečo sa stalo...
 
Rok 2002
Čo konkrétne znemožnilo začať nahrávanie nového albumu? Ozzyho nahrávacia spoločnosť na Ozzyho vyvíjala veľký tlak, aby dokončil svoj štúdiový album, ktorého vydanie sa oneskorilo o celých 7 rokov.  Preto na jeseň 2001 vyšiel Ozzyho nový album a na začiatku roka 2002 odišiel na turné k tomuto albumu. A práve v tomto období mal nahrávať nový album Black Sabbath.
V lete bola Ozzyho manželke diagnostikovaná rakovina a Ozzy bol taktiež headlinerom Ozzfestu, čo spolu s nakrúcaním novej série Osbournovcov zabralo celý zvyšok roka. Čo porábal Geezer Butler? Veľa o ňom nebolo známeho okrem toho, že dával dokopy materiál na nový album. Bill Ward sa znovu oženil a pomaly pracoval na svojom novom albume (hoci v tomto roku vydal na Internete singel s názvom Straws). O Tonym Iommim sa povrávalo, že na jeho druhom sólovom albume sa ako vokalista objaví Phil "Pantera" Anselmo (čo sa však napokon nestalo).
V júli 2002 sa uskutočnila jedna pseudosabbathovská akcia. Ozzy bol požiadaný, aby hral na oslávách anglickej kráľovnej pri príležitosti jej 50. výročia od nástupu na trón. Ozzy spieval skladbu Paranoid, gitary sa ujal Tony Iommi, bicie obsluhoval Phil Collins a basgitaru mal na starosti Pino Palladino.
 
Rok 2003
V tomto roku sa nestalo absolútne nič. Boloto pravdepodobne najmenej činorodé obdobie v histórii kapely.
 
If - Jún 2004 – 25. august 2004
  • Ozzy Osbourne - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Geezer Butler - basgitara
  • Bill Ward - bicie
  • Adam Wakeman - klávesy
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
  • Žiaden
Na začiatku roku 2004 sa vynorili debaty o tom, či bude Black Sabbath headlinerom Ozzfestu 2004. Základom týchto chýrov boli rozhovory s Ozzym a Tonym týkajúce sa robenia promo pre Black Box, ktorý vyšiel v apríli.
26. mája bolo oficiálne oznámené, že Black Sabbath bude spomínaným headlinerom, avšak bez Billa Warda. Na jeho  miesto mal nastúpiť Mike Bordin. Toto samozrejme nahnevalo mnohých fanúšikov a rozhodnutie získalo negatívny ohlas, ktorý vyústil až do toho, že na internete sa objavila petícia za Billa Warda. Nie je presne známe čo bolo konkrétnym dôvodom pre odmietnutie Billa, ale z Billovho vyjadrenia k tejto záležitosti na jeho stránke nepriamo vyplýva, že mu bola predložená zmluva, ktorej podmienky neboli preňho dostatočné alebo ktoré boli úražlivé (príp. oba dôvody naraz). Napokon však (2. júna) po vlne kritiky zo strany fanúšikov bolo oznámené, že Bill sa koncertovania zúčastní.
Čo sa týka tejto zostavy, musím uviesť, že nastala jedna zmena a to zmena v osobe klávesáka. Od Ozzfestu 2004 sa klávesov ujal syn slávneho klávesáka z kapely Yes Ricka Wakemana, Adam Wakeman. Dôvody, prečo s kapelou nepokračoval dlhoročný klávesák Sabbathu Geoff Nicholls  (pôsobil v kapele od roku 1980 !!!)  nie sú známe.
 
XXXI26. august 2004
  • Rob Halford - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Geezer Butler - basgitara
  • Bill Ward - bicie
  • Adam Wakeman - klávesy
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
  • Žiaden
Ozzfest 2004 si podľa ohlasov fanúšikov počínal veľmi dobre. A to až do 25. augusta 2004, kedy Ozzy ochorel (znovu – ako ináč) a nebol schopný spievať so Sabbathom. Preto sa roly speváka narýchlo ujal Rob Halford, ktorý túto pozíciu zastával už v novembri 1992.
Koncert, ktorý sa konal 26. augusta 2004, bol však fanúšikmi prijatý rozpačito. Niektorým sa páčil, iní ho považovali za absolútne nechutný. Niekoľko dní po tomto koncerte Sharon Osbourne vydala oficiálne vyjadrenie k situácii, ktorá nastala. Tu je jej vyjadrenie:
 
31. august 2004
NÓTA OD SHARON

Tým, ktorí sa zúčastnili 26. augusta koncertu v Camden, by som chcela adresovať vysvetlenie reagujúce na sťažnosti vzniknuté z vystúpenia Black Sabbathu spolu s Robom Halfordom. Situácia bola taká, že dostal bronchitídu. Od rána dňa 26. augusta Ozzy dúfal, že večer bude ešte disponovať hlasom, ktorý by mu umožnil odspievať koncert. Nanešťastie však mu lekári večer oznámili, že spievanie nebude možné a tak našimi možnosťami bolo:
1. Zrušiť koncert Black Sabbathu a informovať o tom o 16.00 fanúšikov, čo by mohlo viesť k veľkým nepokojom.
2. Požiadať jedného z metalových legend o zastúpenie Ozzyho, aby ľudia neodchádzali domov sklamaní z toho, že Black Sabbath nevideli vystupovať vôbec.
 
Samozrejme je Ozzy oveľa viac nahnevaný ako fanúšikovia a cíti sa vinný za to, že každého sklamal.
 
S láskou,
Sharon Osbourne

P.S. Ozzy a ja by sme sa chceli osobne poďakovať Gilovi Edwardsovi a WYSP-FM za ich rozsiahlu a dlhodobú podporu Ozzfestu a hard rocku vo Filadelfii.
 
Ig28. august 2004 - doteraz
  • Ozzy Osbourne - spev
  • Tony Iommi - gitara
  • Geezer Butler - basgitara
  • Bill Ward - bicie
  • Adam Wakeman - klávesy
Oficiálne albumy vydané počas fungovania tejto zostavy:
  • Žiaden
Ozzy sa vrátil k mikrofónu už 28. augusta a dokončil zostávajúce vystúpenia kapely v rámci Ozzfestu. Fanúšikovia uviedli, že nemal už žiadne problémy so spievaním skladieb. Posledné vystúpenie vo West Palm Beach na Floride muselo byť z dôvodu hurikánu zrušené. Okrem tohto sa na koncertoch nič mimoriadne neudialo.
Čo sa stalo po skončení Ozzfestu 2004? Nie, kapela sa znovu nepustila do nahrávania (dlhoočakávaného) štúdiového albumu, ale znovu sa vrátili k prácam na rôznych sólových veciach.
 
Činnosť zostavy v nasledujúcich rokoch
Rok 2005
Na jar 2005 bolo oznámené, že Black Sabbath odohrá niekoľko európskych koncertov, potom sa vráti do USA na Ozzfest 2005 a na jeseň sa má v USA odohrať taktiež niekoľko neozzfestovských koncertov. V máji 2005 Geezer Butler vydal svoj tretí sólový album (Ohmwork), v júli vydal Tony Iommi taktiež svoj tretí sólový počin Fused a Billov Wardov dlho očakávaný tretí album je stále v nedohľadne.

    

Tento text bol preložený zo stránky:

http://www.black-sabbath.com/personnel/timeline.html

Dakujem Joeovi Sieglerovi za prácu, ktorú robí pre nás, fanúšikov kvalitnej hudby.

 

    

Black Sabbath | stály odkaz

Komentáre

  1. nikde to nevidím...
    If you wish to use this text on your site, I don't mind, just credit me as an author, and give me a link, and tell me about it.
    Unfortunately, I've had people thieve the work on this page, claiming they wrote it. That is a lie. This text was written by me over the course of many years, it's probably the single most favorite web page I've ever created. Please don't thieve it.
    http://www.black-sabbath.com/personnel/timeline.html
    publikované: 30.09.2006 20:09:14 | autor: jeff (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. re
    Jasne, ja hlava deravá, samozrejme, že som to nepísal ja (ja som bol len prekladateľ textu). Trochu som na to pozabudol, ale už je to napravené. Joe Siegler je jeden z ľudí na nete, ktorý ja naozaj zapálený pre určitú vec.
    publikované: 30.09.2006 20:35:52 | autor: byzoparanoid (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014