metalblog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kapely, ktoré ovplyvnili môj hudobný vývoj

Kapely, ktoré ovplyvnili môj hudobný vývoj 

    Už som v tomto blogu popísal mnoho vecí o metale, ale len práve dnes som si uvedomil, že som sa ešte nevyjadril o svojich osobných preferenciách. Čiže o kapelách, ktoré v mojej duši zanechali najhlbšiu stopu a ktoré budú pre mňa patriť navždy k tým, ktoré sformovali môj vzťah k metalu (príp. k hudbe ako celku) a k veciam od neho sa odvíjajúcim.
    Prv, než prejdem k hlavnému bodu článku, musím podotknúť, že pôjde o výpočet kapiel, ktoré považujem za vrchol hudby. Pôjde o kapely, ktoré sú v mojom hudobnom rebríčku na úplnej špičke. Čiže v hodnotení na stupnici od 1 - 10 by získali ohodnotenie 11. Okrem nasledujúcich kapiel som za celých 9 rokov venovania sa metalu počul a stále počúvam množstvo iných kvalitných kapiel, a to bez ohľadu na metalový subžáner (no dobre teda, grindcore a numetal nepočúvam, lebo ma príliš neoslovujú). Za spomenutie stoja napr. kapely ako Root, Moonspell, Satyricon, Black Label Society, Blaze, Amon Amarth, Arch Enemy, Behemoth, Arcturus, Dream Theater, Pain Of Salvation, Bruce Dickinson, Sunn O))), Count Raven, Cathedral, Strapping Young Lad, Devin Townsend, Peccatum, Queensryche, Sepultura, Voivod, W.A.S.P., a stovky ďalších.
 
Black Sabbath
Kapela, ktorá mi otvorila svet skutočného metalu a ktorá bola, je a bude u mňa vždy alfou a omegou všetkej hudby. O tejto kapele som už napísal článok, tak len v stručnosti spomeniem moje najobľúbenejšie albumy. Sú nimi Black Sabbath, Paranoid, Master Of Reality ........vlastne rovnako milujem všetky ostatné albumy, ktoré vydali (s výnimkou albumu Forbidden - ten pokladám za najslabší v porovnaní s ich predošlou tvorbou). Táto kapela právom patrí k tomu najlepšiemu, čo som v živote počul.
 
Dio
Kapela, ktorú pokladám za výnimočnú najmä kvôli vokálnym schopnostiam Ronnieho Jamesa Dia. Albumy, ktoré táto kapela vydala, pre mňa predstavujú ďalšiu etapu môjho hudobného vývoja a sú stále neodmysliteľnou súčasťou môjho CD prehrávača. Za spomenutie stoja predovšetkým albumy Holy Diver, The Last In Line, Magica, Kililng The Dragon, Master Of The Moon. Na každý nový hudobný počin tejto kapely sa vždy nesmierne teším, lebo viem, že ma nesklame.
 
Bill Ward
Pôvodný bubeník kapely Black Sabbath vydal svoj prvý sólový album už v roku 1990. Bolo to v čase, kedy prechádzal mimoriadne náročným obdobím - vyrovnávaním sa svojou ťažkou drogovou závislosťou a nachádzaním nového životného smerovania. Napriek tomu, že jeho tvorba sa nedá subsumovať pod metalový žáner, patrí tiež k mojim najobľúbenejším interpretom. Rockový duch jeho albumov okorenený skvelou farbou hlasu ma vždy chytí za srdce - najmä album When The Bough Breaks.
 
Celtic Frost
Švajčiarska legendárna kapela, ktorá sa stala známou najmä kvôli svojmu ťažkému, pomalému a kovovému zvuku s dusivou atmosférou a temnými textami. Moje najobľúbenejšie albumy sú To Mega Therion a Monotheist.
 
Geezer Butler
Pôvodný basgitarista kapely Black Sabbath sa taktiež vydal na sólovú kariéru. Svoj prvý album vydal v roku 1995. Na rozdiel od Iommiho (ktorý pokračoval pri sólovej tvorbe v tom, čo jeho fanúšikovia poznali a mali najradšej) priniesol oproti pôsobeniu v Black Sabbath hudobné pritvrdenie. Napriek tomu som si jeho tvorbu okamžite zamiloval. Moje najobľúbenejšie albumy sú Plastic Planet a Black Science.
 
Glenn Hughes
Interpret, ktorý svojou tvorbou nepatrí k metalu, ale napriek tomu ho veľmi obdivujem. Jeho hudba predstavuje kombináciu (hard)rocku a funku doplneného skvelým hlasovým prejavom s jedinečnou farbou. Počas svojej kariéry pôsobil v mnohých legendárnych hudobných zoskupeniach, ako boli Trapeze, Deep Purple ale aj Black Sabbath. Okrem toho pôsobil aj ako spevák a basgitarista v Iommiho posledných 2 sólových počinoch. Za jeho najvydarenejšie albumy považujem albumy The Way It Is, Return Of Crystal Karma, Songs In The Key Of Rock, Soul Mover, Music For The Divine.
 
Iommi
Gitarista kapely Black Sabbath Tony Iommi prišiel v roku 2000 so svojim prvým sólovým albumom. Napriek tomu, že nepriniesol nič nové, patrí jeho tvorba tiež k tomu najlepšiemu, čo som počul. Prečo? Lebo pokračoval v tom, čo robil vo svojej domovskej kapele. Jeho albumy sa nánosom gitarových riffov a skvelých melódií len tak hemžia. Mám rád najmä The 1996 DEP Sessions a Fused.
 
Iron Maiden
Písať o Iron Maiden je akoby som mal písať o tom, kto je v súčasnosti premiérom. Je to zbytočné, pretože každý to vie. Takže mi zostáva len uviesť moje najobľúbenejšie albumy: The Number Of The Beast, Piece Of Mind, Powerslave, 7t Son Of A 7th Son, The X-Factor, Virtual XI, Brave New World, A Matter Of Life And Death. Ešte chcem dodať, že obdobie Blazea Bayleyho nebolo až také zlé, ako mnohí uvádzajú. Práve naopak, jeho albumy majú úžasnú atmosféru.
 
Judas Priest
Ďaľšia legendárna kapela, ktorá počas svojej dlhej kariéry vydala veľké množstvo albumov. Na rozdiel od svojich rovesníkov, kapely Black Sabbath, stále aktívne ovplyvňujú hudobnú scénu novými albumami. A čo je zaujímavejšie, stále sa im darí udržať vysoko nad priemerom. Zo všetkých albumov, ktoré vydala sa mi najviac pačia Sad Wings Of Destiny, Sin After Sin, Stained Class, British Steel, Screaming For Vengeance, Painkiller, Angel Of Retribution.
 
King Diamond
King Diamond, legendárna to postava metalovej histórie, je ďalším hudobníkom, ktorý nedokáže vydať zlý album. Márne sa snažím hľadať zlý album v jeho tvorbe, ale nenachádzam ho. Každý patrí k metalovým klenotom. Na jeho tvorbe milujem všetko - všetko od textov cez hudobné stvárnenie skladieb a jedinečné vokály až po jeho koncertnú choreografiu a imidž v štýle "zlého satanáša". Bezpochyby jedna z najväčších ikon metalu.
 
Megadeth
Jedna z kapiel, ktoré formovali subžáner zvaný thrash metal. Kapelu založil gitarista Dave Mustaine po tom, čo bol vyhodený z Metallicy. Taktiež vydali veľa albumov, medzi ktorými asi najviac vynikajú Peace Sells...But Who´s Buying, Rust In Peace, Countdown To Extinction, Youthanasia, The System Has Failed. Túto kapelu mám rád o. i. z toho dôvodu, že na rozdiel od Metallicy, Dave Mustaine nikdy radikálne nevybočil zo svojej cesty a nezačal sa podriaďovať tomu, čo si žiadala majorita (na rozdiel od Metallicy).
 
Mercyful Fate
Kapela, v ktorej King Diamond pôsobil predtým, ako sa rozhodol založiť si svoj vlastný útvar. Táto kapela bola svojho času veľmi, ale veľmi kontroverzná, a to najmä svojimi textami, v ktorých sa nebáli spievať o okultných a satanských témach a postavou samotného Kinga Diamonda, speváka s namaľovanými prevrátenými krížmi na tvári. Na svoju dobu, strhujúci imidž. Najlepšie albumy, ktoré vydali sú podľa môjho názoru Melissa, Don´t Break The Oath a In The Shadows.
 
Opeth
Opeth je jednou z kapiel, ktoré som objavil medzi poslednými. Prvý album, ktorý som počul bol Deliverance a ihneď po jeho vypočutí som bol na kolenách. Takú energiu, aká z neho sálala, som v hudbe nezažil dávno. To, čo na nich milujem najviac, je striedanie pokojných pasáží s rýchlymi, striedanie jemného hlasu Michaela Akerfeldta s brutálnym hlasom. V ich tvorbe sa odráža všetko, čo mám v metale rád. Okrem Deliverance sa mi páčia aj Still Life a Blackwater Park.
 
Ozzy Osbourne
Čo napísať pri tomto interpretovi? Popísalo sa o ňom dosť, a to najmä v poslednom období poznačenom reality show Osbournovci (ktorú mimochodom považujem za to najhoršie, čo sa Ozzymu mohlo stať, najmä kvôli demystifikácii jeho osoby a odhaleniu, že ide v podstate o bežného človeka, ktorý s obetovávaním zvierat nemá nič spoločné - to sme my fanúšikovia samozrejme vedeli aj predtým, ale udržiavanie rôznych „bojovníkov proti Diablovi“ v strehu bolo vždy zábavné). Ozzyho tvorbu milujem najmä kvôli neopakovateľnému hudobnému vyzneniu jeho albumov (je pozoruhodné, akých skvelých hudobníkov si vždy do kapely vybral) doplnemému svojským a jedinečným hlasovým prejavom speváka. Proste...každý jeho album je klasikou.
 
Slayer
O tejto kapele netreba tiež veľa písať. To, že patria k najvýraznejším predstaviteľom thrash metalu, je nesporný a každému známy fakt. Hudobná agresia, riffy zarezávajúce sa až do špiku kostí a texty vzbudzujúce verejné pohoršenie sú poznávacím znamením tejto kapely. Albumy, ktoré vydali v 80. rokoch 20. storočia, patria k tomu, čo formovalo dnešné kapely hrajúce thrash metal. Medzi moje najobľúbenejšie albumy patria Reign In Blood, South Of Heaven, Seasons In The Abyss, Diabolus In Musica, God Hates Us All, Christ Illusion.
    

Metal | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014