metalblog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

NEGURĂ BUNGET

 

NEGURĂ BUNGET 

Pred istým časom sa mi dostal do rúk pozoruhodný album od kapely s názvom Negură Bunget (v preklade – Čierna hmla, pozn.). Žánrovo ide o black metalovú kapelu pochádzajúcu z Rumunska, ktorá však na rozdiel od množstva iných kapiel orientovaných podobným smerom vyčnieva a značne sa odlišuje. Ide najmä o to, že táto kapela odmietla prijať pre black metal typické warpainty (pomaľované tváre) a vydali sa na cestu inovácie black metalu a hľadania koreňov svojej rumunskej kultúry. To in concreto znamená, že vo svojich textoch sa zameriavajú na prezentovanie rumunskej duchovnosti, viery a tradícií spojených s ich rodnou krajinou. Pri koncipovaní textovej línie svojich diel vychádzajú najmä z ľudovej slovesnosti, etnografických, folkloristických a historických prác a v neposlednom rade aj z komparatívnych náboženských štúdií. Čo je zaujímavejšie, všetky svoje texty píšu starou rumunčinou, takže je dosť ťažké nájsť ich zmysel aj pre osoby, ktoré sa ako-tak v rumunčine vyznajú. Dôvodom použitia starorumunského jazyka je podľa slov jedného z členov kapely zdôraznenie duchovnej, významovej a zvukovej stránky ich diel, keďže prekladom do iného, zrozumiteľnejšieho jazyka by ich výtvor stratil veľkú časť svojej umeleckej hodnoty.

Kapela pozostáva z troch členov - Hupogrammos (spev, gitara, klávesy, ľudové nástroje), Negru (bicie, perkusie) a Sol Faur (gitara, klávesy). Vznikla v roku 1995 a behom svojej existencie vydali niekoľko albumov:

From Transilvanian Forest (Demo, 1995)

Zîrnindu-Să (1996) 

Sala Molksa (EP, 1998)

Măiastru Sfetnic (2000) 

'n Crugu Bradului (2002)

Inarborat Kosmos (EP, 2005) 

Om (2006)

Zvukovo však nejde o čistý black metal v klasickom ponímaní. Zvuk kapely by som charakterizoval skôr ako psychedelický black, ktorý v sebe kombinuje množstvo iných vplyvov a žánrov (doom metal, art rock, post-black). Táto pestrosť pravdepodobne reflektuje pôvod kapely, ktorý možno nájsť v multikultúrnom Temešvári. 

Recenzia albumu „OM“

Album „OM“ predstavuje zatiaľ posledný album kapely vydaný v roku 2006. Ja osobne ho považujem za doposiaľ najvydarenejší album, ktorý kapela vytvorila. Ide o dielo, ktoré treba počúvať ako celok, v ktorom nie je žiadna skladba nadbytočná a v ktorom skladby do seba zapadajú ako puzzle a spolu vytvárajú unikátnu a slovami nepopísateľnú atmosféru majestátnosti, krásy a dravosti prírody zároveň. Pri vychutnávaní tohto hudobného klenotu človeka častokrát zamrzí, že neovláda jazyk, v ktorom je album naspievaný, keďže pôžitok z hudby by bol o to väčší. Veľkým plusom je však to, že práve rumunčina dodáva albumu krásu, zásobu emócií a zvukovej intenzity zároveň.    

 Textovo vychádza album najmä z rumunskej duchovnosti. Začína v prírode, v prostredí domova, hôr a riek. Postupom času však dochádza k presunu z vonka (t.j. z prírodnej scenérie) do vnútra – do vlastných myšlienok a úvah o vývoji ľudského ducha. S tým úzko súvisí už samotný význam slova zvoleného pre pomenovanie albumu – OM (človek). Ďalší význam tohto slova však možno nájsť aj v tradičných ezoterických náukách, kde OM ako dávny symbol umožňuje jednotlivcovi a jeho duši prekročiť určitú hranicu a vstúpiť do transcendentálneho stavu, stavu vzdialenejšieho ako sen, do ticha uvedomenia si seba samého.

Čo sa týka práce s hudobnými nástrojmi, možno len skonštatovať, že členovia kapely sú vyzretí hudobníci a prácu si odvádzajú naozaj skvele. Každý inštrument je ukotvený na svojom správnom mieste, každý hudobník vie kedy a ako má uspôsobiť svoju hru, aby skladba mala ten správny drive a šťavnatosť a aby skladba nespadla do vôd nudy. Dokonca ani spevákov prejav nemá tendenciu skĺznuť do klasického blackového prejavu. Práve naopak, každé jeho slovo je naspievané s maximálnou precíznosťou, ako keby bol text spojený s hudbou už od počiatku vekov a každá nota, každý tón mali fixne danú svoju pozíciu od nepamäti.

Čo dodať na záver? Snáď len to, že tento album odporúčam všetkým priaznivcom metalu bez ohľadu na to, či majú radi black alebo nie. Ide o skvost, ktorý prichádza na svet len raz za čas a ktorý pôsobí ako balzam na dušu. Tento album nie je len obyčajná hudba, je to skutočný soundtrack k ľudskému životu.


Metal | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014