metalblog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Oslava božskej hudby alebo Ako som prvýkrát videl Glenna Hughesa naživo

    V nedeľu, 19. novembra 2006 som sa zúčastnil v bratislavskom Divadle Aréna koncertu legendárneho hardrockera Glenna Hughesa. Glenn Hughes, ak by náhodou niekto nevedel, patrí k popredným predstaviteľom tradičnej (hard)rockovej hudby s koreňmi siahajúcimi až do začiatku 70. rokov 20. storočia. Ako basgitarista a spevák pôsobil v takych legendárnych zoskupeniach ako boli Trapeze, Deep Purple alebo Black Sabbath. V súčasnosti sa venuje najmä svojej sólovej kariére, avšak pravidelne sa objavuje aj na projektoch mnohých inych hudobníkov (Tony Iommi, Phenomena). Vo svojej hudbe kombinuje klasický hardrock 70. rockov 20. storočia so štipkou funku a soulu. 
    Pri príležitosti vydania svojho nového albumu Music For The Divine (ktorý mimochodom považujem za jeden z najlepších albumov tohto roku) práve podniká celosvetové turné na jeho podporu. V nasledujúcom článku stručne zhrniem svoje spomienky z koncertu v Bratislave.
    Koncert sa oficiálne začal o 20.00. Predkapelou bola kapela Feelme z Pezinka. Ide o kapelu, ktorá hrá inštrumentálny crossover - ak niekto nemá rád žánrové škatuľky - kapela hrá známe filmové melódie (ako vyplýva aj z ich samotného poangličteného názvu) netradične upravené do hudobného odevu s prvkami metalu, funku, fusion. 45 minút, ktoré kapela odohrala s energiou a radosťou, uplynulo pomerne rýchlo, pričom bolo vidieť, že každý v sále (vrátane samotnej predkapely) sa tešil na hlavnú hviezdu - Glenna Hughesa. Napriek tomu však musím poznamenať, že Feelme odviedli opätovne dobrú prácu (poznám ich už 3 roky a videl som viacero ich živých vystúpení) a ak by popracovali aj na vlastnej tvorbe, tak by mali ešte lepšiu odozvu. Je vidieť, že ich zápal pre hudbu je nesmierny.
    Po odchode predkapely nastalo na 30 minut hudobné odmlčanie, kedže sa pripravovali hudobné nástroje pre hlavnú kapelu. Bol to neskutočne dlhý čas, ktorý si účastníci koncertu vypĺňali pokrikovaním na Glenna Hughesa. Napokon o 21.15 nastúpil na pódium samotný hlavný hosť - kapela Glenna Hughesa. Koncert začal, ako som aj predvídal, úvodnou skladbou Valiant Denial pochádzajúcou z jeho nového albumu. Lepší výber úvodnej skladby nemohol ani zvoliť. Táto skladba obsahuje všetko, čo mám na Glennovi rád. Dalo by sa povedať, že celý setlist pozostával zo skladieb, ktoré sa vynikajúco hodia pre koncertné účely. Tu je zoznam skladieb, ktoré boli odohrané:

Valiant Denial
Monkey Man
Orion
Land of the Living
Nights in White Satin
Blacklight
Mistreated
In My Blood
Whiter Shade of Pale
Don’t Let me Bleed
You Got Soul
Steppin’ On
You Keep on Movin’

PRÍDAVOK:
Soul Mover
Burn

Všetky skladby odspieval Glenn bez akýchkoľvek problémov a bolo vidieť, že je vo vynikajúcej kondícii, čo som vôbec neočakával, nakoľko jeho život v 70. a 80. rokoch 20. storočia bol poznačený nadmernou konzumáciou drog a silnou závislosťou. Je akoby zázrak, že sa pozviechal a stále je schopný skladať geniálnu hudbu a zúčastňovať sa koncertov. Ozzy Osbourne (ako hudobník, ktorý v minulosti viedol podobný spôsob života), je oproti nemu skutočná troska. Taktiež bolo vidieť, ako si Glenn Hughes po tom, ako unikol z objatia smrti, začal vážiť život a ľudí okolo neho a aký hlboko duchovne založený človek z neho je. Doslova z neho sálala pozitívna energia, ktorá sa odrážala aj na publiku.
    Nesmiem však vynechať aj ostatných hudobníkov (ktorí však akoby zostali zo strany zúčastnených ľudí nedocenení - čo videl aj sám Glenn a preto sa ich snažil publiku viackrát prezentovať). Gitaru mal na starosti Jeff Kolman, bicie Mark Mondesir a klávesy Anders Olinder. Hudobníci podali veľmi dobré výkony a počas celého koncertu nedošlo z ich strany k žiadnemu pochybeniu a boli silnou podporou samotného speváka. Vidieť, že sú špičkou v tom, čo robia. Obzvášť dobrý výkon podal podľa mňa Jeff Kolman, ktorého gitarové besnenie počas prvého gitarového sóla a počas skladby Mistreated bolo neopísateľné! Navyše sa výborne dopĺňal s basgitaristom Glennom, ked obaja naraz hrali svoje party. 
    Koncert skončil 23.30. Až teraz si uvedomujem, ako rýchlo ubehli tie 2 hodiny. To je však aj dôkaz toho, že išlo o skvelý koncert, ktorý každý z nás zúčastnených strávil v absolútnej pohode. A po ktorom každý z nás odchádzal preč hudobne obohatený a naplnený pocitom duševného povznesenia...
Ďakujeme, Glenn!!!


Metal | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014