metalblog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pojem

Pojem
V prvom rade si treba ozrejmiť, čo tento pojem znamená. Veľmi zjednodušene možno povedať, že to je energická a veľmi hlasná rocková hudba s patričným rytmom. Pojem heavy metal treba chápať v dvoch zmysloch – v užšom zmysle a širšom zmysle.V širšom zmysle heavy metal predstavuje celý hudobný žáner, čiže, ak niekto povie spojenie heavy metal, tak má na mysli metal ako hudobný žáner. V užšom zmysle heavy metal predstavuje tradičný heavy metal, ktorý reprezentujú kapely ako Black Sabbath, Deep Purple, Judas Priest, Iron Maiden a mnoho iných.
Pre úplnosť uvediem, že v mojom článku budem s pojmom heavy metal pracovať v širšom zmysle.
 
Metalové subžánre
Predtým, ako prejdem k samotnému predstaveniu jednotlivých subžánrov, je potrebné uviesť, že jednotlivé subžánre nevznikli naraz, ale vznikali plynule, rozvíjaním motívov tradičného heavy metalu. To v podstate znamená, že na začiatku metalu ako hudobného žánru existoval len jeden prúd  a ním bol tradičný heavy metal. Keďže od vzniku metalu uplynulo už viac ako 30 rokov, bolo samozrejmé, že s narastajúcim počtom kapiel hrajúcich metal sa budú tieto kapely chcieť navzájom odlíšiť. A to je dôvod, prečo sa začal tradičný heavy metal štiepiť na mnohé subžánre, ktorých je v dnešnej dobe veľké množstvo. Keďže by bolo len veľmi ťažké zachytiť všetky momentálne existujúce subžánre, zameriam sa len na tie, ktoré sú najrozšírenejšie a najznámejšie.
 
Avantgardný metal                                                                                                            
Dá sa označiť aj ako experimentálny metal, charakterizuje ho použitie nezvyčajných a netradičných hudobných nástrojov ako aj netradičná štruktúra piesní. Medzi kapely radiace sa k tomuto subžánru patria Arcturus, Dog Fashion Disco, Mr. Bungle, Peccatum, Vintersorg, Breadwinner, Flying Luttenbachers, Naked City, Old, Painkiller, Pan-Thy-Monium, 16-17, Treponem Pal etc.
 
Black metal                                                                                                                        
Black metal sa vyvinul z thrash metalu a je charakteristický temnou, surovou atmosférou (v porovnaní s brutalitou thrashu). Aj keď nie je taký brutálny ako death metal, považuje sa za extrémnejšiu odnož metalu. Vokálna stránka pozostáva väčšinou zo škrekotu, chrochtania a jačania. Tematicky sa opiera o satanistickú a antikresťanskú lyriku, pohanstvo, vojnovú tématiku, nihilizmus, ale existujú tiež kapely, ktoré sa zaoberajú mytológiou, históriou, filozofickými úvahami alebo velebením panenskej prírody. Hudobná úroveň je zväčša nižšej kvality, ako výraz odporu voči komerčným kapelám a hudobnému priemyslu. Existuje taktiež aj tzv. symfonický black metal, v ktorom sa využívajú klávesy a ktorý je oveľa viac melodický. Medzi kapely radiace sa k tomuto subžánru patria Bathory, Burzum, Emperor, Mayhem, Venom, Beherit, Darkthrone, Dimmu Borgir, Dissection, Emperor, Enslaved, Immortal, Marduk, Mayhem, Ulver etc. (Pozn. V prípade black metalu treba rozlišovať medzi venomovským blackmetalom a škandinávskym black metalom. Často sa vedú polemiky o tom, čo je vlastne pravý black metal – ten, ktorému dala názov kapela Venom a ktorý rozvíjali jej nasledovníci, tzv. dirty rock´n´roll alebo ten, ktorý rozvíjali brutálne kapely zo škandinávskych krajín a ktorý je poznačený predovšetkým  nenávisťou voči kresťanstvu,vypalovaním kostolov a tesnou spojitosťou s kriminálnymi živlami)
 
Keltský metal                                                                                                                     
Je to subžáner, ktorý predstavuje kombináciu heavy metalu s keltským folklórom. Texty sa zameriavajú prevažne na keltskú mytológiu. Medzi kapely radiace sa k tomuto subžánru patria Cruachan, Geasa, Waylander etc.
 
Death metal                                                                                                                        
Death metal vznikol z thrash metalu koncom 80. rokov, pričom z neho prevzal posadnutosť extrémom a okorenil ju hrubozrnnými textami skĺbenými s hlasnými a ťažkými riffmi; samozrejmosťou sú takisto extrémne rýchle bicie. Vokálna stránka tohto štýlu pozostáva väčšinou z brutálneho chrapotu, prípadne z vrčania a škrekotu. Súčasné deathmetalové kapely sa dotýkajú aj iných štýlov, akými sú neoklasicizmus, jazz-rock, symfonická či folková hudba. Texty sa zväčša zaoberajú temnejšou stránkou spoločnosti, vrahmi, krvavými orgiami, pojmami vybranými doslova z anatomického slovníka. Pravdaže, fungujú aj kapely, ktoré vo svojich textoch rozoberajú vlastné filozofické úvahy či politické názory. Medzi kapely radiace sa k tomuto subžánru patria Cannibal Corpse, Death, Deicide, Morbid Angel, Dismember, Sepultura, Carcass, Napalm Death etc.
 
Doom metal                                                                                                                        
Zatiaľ čo väčšina heavymetalových štýlov preferuje rýchlejšie tempá a technickú dokonalosť, doom metal sa vyznačuje pomalším tempom, hutnými tónmi, ponurosťou, melanchóliou ako aj atmosférickosťou. Spev v doom metale sa podobá black a deathmetalovému vokálnemu prejavu, no zriedkavosťou nie je ani čistý, často ženský, spev. Klavírna a husľová hra takisto nie je nijakou zvláštnosťou. Doom Metal má množstvo podžánrov, najznámejšie z nich sú drone, epic, industrial, sludge a stoner.  Medzi kapely radiace sa k tomuto subžánru patria Candlemass, Pentagram, Saint Vitus, Solstice, Burning Witch, Cathedral, Corrupted, Dream Death, Earth, Eyehategod, The Obsessed, Pentagram, Sleep, Trouble etc.
 
Gotický metal                                                                                                                     
Kombinuje temnotu, melanchóliu a iné prvky gotického rocku (klávesy, romantické a spanilé texty, dvojhlas) s gitarovou hrou doom metalu, black metalu a death metalu. Tento subžáner často kombinuje ženské vokály spievané v éterickom sopráne s mužskými agresívnymi vokálmi . Medzi kapely radiace sa k tomuto subžánru patria Lacuna Coil, Leaves Eyes, Theatre Of Tragedy, Tristania.
 
Grindcore                                                                                                                           
Je to subžáner, ktorý vznikol kombinovaním prvkov hardcoru a punk rocku s thrash metalom a death metalom. Hudba pozostáva z krátkych apokalyptických navrstvení hluku, zahraného štandardnými metalovými prostriedkami - skreslené gitary, basgitara a bicie. Jeho vlastnosťami sú zdrvujúce tempo, deštruktívne, mechanické údery bicích, podtrhované prudkými prechodmi cez celú biciu súpravu. Hoci grindcore nie je postavený na náhodnej improvizácii, nesleduje ani konvenčné štruktúry. Riffy sú niekedy vyzdvihnuté, texty nikdy neobsahujú rýmy, v skladbách neexistujú refrény a melódie. Vokálny prejav má mnoho styčných prvkov s death metalom. Medzi kapely radiace sa k tomuto subžánru patria Carcass, Napalm Death, Nasum, Pig Destroyer, Terrorizer, Doom, Extreme Noise Terror, Sore Throat etc.
 
Glam metal (známy tiež ako Hair metal)                                                                            
Tento subžáner sa vyznačuje melodickosťou a masovou obľúbenosťou. Po zvukovej stránke vznikol spojením prvkov heavy metalu a glam rocku (Alice Cooper, The Sweet etc.). Glam metal reprezentujú komerčne najúspešnejšie, avšak metalovou verejnosťou aj najopovrhovanejšie kapely, ktoré používali množstvo silného mejkapu a ktoré nosili dlhé natupírované vlasy, pestré odevy, ženskú bielizeň. Glam metalové kapely dosiahli svoj vrchol na konci 80. a začiatku 90. rokov, kedy boli masovo hrané a propagované v rádiách i televízii. Tento úspech však netrval dlho a opadol nástupom grungu. Medzi kapely radiace sa k tomuto subžánru patria Poison, Ratt, Warrant, Winger, White Lion, Cinderella, Dokken, Guns ´n´Roses, Hanoi Rocks, Motley Crue, Nitro, Stryper etc.
 
Metalcore                                                                                                                           
Tento subžáner je v súčasnosti na vrchole popularity. Vznikol kombináciou prvkov heavy metalu, najmä melodického death metalu a thrashu, so ziapaným vokálom hardcoru v polovici 80. rokov 20. storočia. Typickým znakom tohto žánru bolo to, že metalcorové kapely zo svojho šatníka pri svojom vzniku vyradili kožu a hroty (tak typické pre 80. roky 20. storočia) v prospech obyčajných tričiek, krátkych nohavíc a hrubých ponožiek Medzi kapely radiace sa k tomuto subžánru patria As I Lay Dying, God Forbid, Killswitch Engage, Shadows Fall, The Accused, Cryptic Slaughter, Dirty Rotten Imbeciles, Dr. Know, Hirax, Excel, Prog, Samhain, Wehrmacht etc..
 
Nová vlna britského heavy metalu                                                                                   
Tento subžáner sa objavil na konci 70.-tych a na začiatku 80.-tych rokov 20. storočia a ovplyvnil takmer všetky metalové kapely, ktoré vznikli po ňom. Patria doňho kapely – priekopníci metalu, ktoré nadviazali na zvuk metalových kapiel zo 70. rokov 20. storočia ako napr. Black Sabbath, vyňali z neho rockové a blusové vplyvy a vytvorili tradičný metalový sound ako ho poznáme v dnešnej dobe. Medzi kapely radiace sa k tomuto subžánru patria Def Leppard, Diamond Head, Iron Maiden, Judas Priest, Saxon.
 
Nu-metal                                                                                                                             
Je to subžáner, ktorý dosiahol vrchol popularity na konci 90. rokov 20. storočia a začiatku 21. storočia. V súčasnosti dochádza k jeho útlmu, množstvo kapiel odišlo z metalovej scény (aj keď je pravda, že niektorým nu-metalovým kapelám sa stále veľmi dobre darí). Hudobne tento subžáner spája prvky alternatívneho rocku s prvkami heavy metalu a hip hopu. Medzi kapely radiace sa k tomuto subžánru patria Korn, Limp Bizkit, Papa Roach, Slipknot, Soulfly, Biohazard, System of a Down, Tool, Rob Zombie etc.
 
Power metal                                                                                                                        
Power metal predstavuje subžáner, ktorý sa z hudobného hľadiska vyznačuje svojou melodickosťou, dlhšími gitarovými sólami, rýchlosťou a silnými, čistými vokálmi zvyčajne vyššieho registra. Je ovplyvnený thrash metalom a tradičným heavy metalom. Texty sa orientujú predovšetkým na fantazijnú tématiku, mytológiu, science-fiction, avšak aj na svetlé stránky ľudského života. Väčšina power metalových kapiel používa okrem tradičných hudobných nástrojov (gitara, basgitara, bicie) aj klávesy, ktoré sú akýmsi zjemnením metalového zvuku. Medzi kapely radiace sa k tomuto subžánru patria Blind Guardian, Fate’s Warning, Helloween, Jag Panzer, Accept, Anvil, Exciter, Manowar, Mercyful Fate, Raven, Savatage, Thrust, Warlock, Warlord etc.
 
Progresívny metal                                                                                                              
Progresívny metal vznikol kombináciou heavy metalu a progresívneho rocku, pričom sú v ňom obsiahnuté mnohé prvky avantgardného a power metalu. Tento subžáner sa zameriava na komplikované inštrumentálne skladby, vokály sú vo všeobecnosti melodické a texty sa dotýkajú filozofických, duchovných alebo politických námetov. Albumy sú väčšinou koncepčné a zameriavajú sa na jednu tému, ktorá je postupne rozvíjaná v skladbách daného albumu. Nutnosťou je takisto inštrumentálna virtuozita. Medzi prvých priekopníkov progresívneho metalu sa zaradila seattleská formácia Queensryche, no veľký podiel na rozvoji tohto štýlu majú aj kapely Fates Warning a Dream Theater. Medzi kapely radiace sa k tomuto subžánru okrem spomenutých patria aj Evergrey.
 
Thrash metal                                                                                                                      
Thrash metal sa vyvinul z novej vlny britského heavy metalu, ktorý thrashmetalové kapely urobili tvrdším a extrémnejším. Charakterizujú ho rýchle gitary, ostré riffy a agresívne, avšak zrozumiteľné vokály. Medzi kapely radiace sa k tomuto subžánru patria Anthrax, Megadeth, Metallica, Slayer, Carnivore, Artillery, Death Angel, Exodus, Holy Terror, Metal Church, Nuclear Assault, Testament, Voivod, Whiplash etc.

Metal | stály odkaz

Komentáre

  1. :)
    metalica thrash metal??? to ne! zabudol si na take ikony trešu ako Kreator ci Slayer. Tieto kapelky staly pri vzniku trešu a su najtypickejsimi predstavitelmi... :)))
    publikované: 09.10.2006 11:19:08 | autor: lusiania (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. re:lusiania
    Áno, pôvodná Metallica je čistý thrash metal. Keď si vypočuješ albumy ako Kill´em All, Ride the Lightning alebo Master of Puppets, tak určite pochopíš, prečo som ju zaradil medzi thrashové legendy (čiastočne máš však aj pravdu, od čierneho albumu už Metallica samozrejme nie je thrashovou záležitosťou). Slayer som tam uviedol (asi si pozorne nečítala) a čo sa týka kapely Kreator, tak áno, Kreator sú samozrejme tiež thrashovou kapelou, avšak keďže ide len o demonštratívny a nie taxatívny výpočet kapiel, tak sa určite stalo, že tam nie sú všetky (veď tam je etc, a navyše, existuje také množstvo thrashových kapiel, že keby som ich mal uviesť všetky, tak by to zabralo pár strán).
    publikované: 09.10.2006 19:36:44 | autor: byzoparanoid (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. RE
    síce je to veľmi dobrý článok, ale osobne z duše neznášam takéto detailné škatuľkovanie. Z toho mála, čo osobne poznám zo spomínaných kapiel napr. nikdy nemôžem súhlasiť so zaradením Deep Purple k metalu. Autor správne poznamenal, že heavy metal sa dá chápať v širšom a užšom slova zmysle. Avšak treba si uvedomiť aj to, že heavy metalom sa kedysi označovalo všetko tvrdšie ako zabehnutý štandard. Deep Purple sú hard rocková kapela. O tom žiadna debata.
    A ad hair metal. No ono je to ošemetná záležitosť. IMHO hair metal je taký metal bez metalu. Je to presne o tom, o čom som hovoril pred chviľou. Metalom sa nazývali všetko. IMHO hair metal je rockový subžáner, nie metalový (dá sa polemizovať, že metal je subžáner rocku a ak hair metal je zeda sub.... bla bla bla). Ono predsa vznikol z rocku v období, keď už nejaký metal existoval. Stále má rockovú štruktúru skladieb a ich predstavitelia nikdy neboli braní za metalistov, ale za rockerov. Ale určite by bolo chybou nespomenúť tu tento subžáner.
    publikované: 14.10.2006 18:38:40 | autor: JohnnyD (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. re:JohnnyD
    Škatulkovanie sa nedá chápať ako čisto negatívna záležitosť. Na jednej strane škatulkovanie nie je dobré, pretože si ľudia zvyknú, že kapela hrá istý typ hudby a z tohto dôvodu je potom obmedzovaná vo svojom hudobnom vývoji. Na druhej strane, zaradenie nejakej kapely do žánru, škatulky, je vhodné z hľadiska urobenia si aspoň akej-takej predstavy o hudbe, ktorú hrá. Prečo? Napr. predtým než si zoženiem album od nejakej kapely, musím o nej aspoň čo-to vedieť. Preto hovoriť o škatulkovaní ako o čisto zbytočnej veci nemožno.
    K tomu glam metalu - áno, je to určite aj metalový subžáner (aj keď pre mňa niekedy dosť ťažko stráviteľný z dôvodu melodiky až nadmerne lepiacej sa na človeka). Glam metal vznikol z glam rocku 80. rokov (Alice Cooperove glamové melodické songy 80. rokov a spol.)a to čo ho robí metalom, je to, že kapely sa snažili do hudby pridávať aj ostrejšie gitarové riffy a najmä mnohokrát zameriavať texty na texty, v ktorých sa skloňujú také témy ako diabol, rôzne úchylky alebo krv. V prípade glamu však dochádza k žánrovému prelíňaniu, takže niekedy je dosť ťažké takto označiť kapelu.
    publikované: 14.10.2006 21:57:54 | autor: byzoparanoid (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. re:byzoparanoid
    hoci sa do metalu nevyznám, s čistým srdcom ti môžem povedať, že o hair metale a hlavne o Alice Cooperovi viem oveľa viac ako ty :). Hair Metal vznikol 6 rokov pred tým, než Alice nahral svoj prvý hair metalový album (Constrictor). Za prvú hair metalovú dosku sa pokladá Too Fast For Love od Motley Crue ... čo je asi zároveň aj vrchol tejto tvorby. Hair Metal vychádza hlavne z hudby KISS - jej jednoduchosti a chytľavosti (skús si pozrieť definíciu žánru pop metal a hair metal na allmusic.com). Po nástupe MC sa do popredia dostalo množstvooo kapiel a starý harcovníci z 70s ako aj KISS, či Alice Cooper zrazu zmenili štýl a začali tiež hrať hair metal. Hair metal sa nezaoberal diablom, krvou ani úchylkami - bol hlavne o sexe, láske a proste o všetkých týchto RNR veciach. Nájdu sa výnimky, ale 90% tejto hudby je o tom.
    publikované: 15.10.2006 11:28:59 | autor: JohnnyD (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. re:JohnnyD
    To je vec pohľadu, ale koľko ľudí toľko názorov. Inak, s tým textovým zameraním glam metalu s Tebou súhlasím - vo veľa prípadoch išlo o sex,drogy, lásku a ženy (a podľa tohto hesla glamové kapely aj žili - preto sa ani nečudujem, že mnohí hudobníci skončili buď v odvykacích sanatóriách alebo čo je horšie, na cintoríne).
    Ukončil by som to tým, že tvorba takých veteránov, ako sú Alice Coopper alebo Kiss je taká široká, že sa nedá podradiť pod jeden žáner/subžáner. Hodnotenie ich tvorby je čisto subjektívna záležitosť a odvíja sa od hudobných preferencií. Ja osobne mám rád od Alicea obdobie od albumov Killer - Welcome to My Nightmare a potom Brutal Planet - Dirty Diamonds (to pritvrdenie na albumoch Brutal Planet a Dragontown beriem ako veľkééééééé plus). Čo sa týka Kiss, mám rád hlavne obdobie od Hotter Than Hell - Rock And Roll Over a potom posledné albumy Carnival Of Souls (ten je geniálny!!!) a Psycho Circus.
    publikované: 15.10.2006 12:18:07 | autor: byzoparanoid (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. wtf
    akoze dost trapne ked to vsetko kopirujes s wikipedie ty loser... : @
    publikované: 02.05.2008 14:47:53 | autor: d (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. .
    odkial si to opisoval? ak by si vedel o com pises, netvrdil by si ze v grindcore sa nenajdu refreny, nehadzal by si dirty rotten imbeciles do jedneho vreca s as i lay dying a podobne.
    a nauc sa trosku editovat text, to nechutne zarovnanie do bloku pri podnadpisoch vyzera fakt amatersky.
    publikované: 01.11.2008 11:41:46 | autor: briefblock (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014