metalblog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Čo sa to deje v Poľsku ???

Čo sa to deje v Poľsku ???

 

            Spoločensko-politické pomery u nášho severného suseda ma v poslednej dobe dosť znepokojujú. Najprv to boli absolútne nezmyselné útoky proti sexuálnej orientácii občanov (ktoré pobúrili dokonca aj predstaviteľov Európskej únie) a teraz sa pod paľbu dostali aj osoby nezhodujúce sa s hlavným ideovým prúdom spoločnosti.

            Krajina, ktorá patrí v súčasnosti medzi najväčšie bašty katolíckej cirkvi v Európe, sa začala až príliš sebavedomo a otvorene uberať smerom, ktorý je dnes, v 21. storočí viac než prekvapujúci. Listina základných práv a slobôd, jeden z najdôležitejších dokumentov z oblasti ľudských práv, vo svojej druhej hlave zakotvuje slobodu myslenia, svedomia a náboženského vyznania (čl. 15) ako jeden z predpokladov rozvoja ľudskej osobnosti. Následne uvádza, že každý má právo slobodne prejavovať svoje náboženstvo alebo vieru buď sám, alebo spoločne s inými súkromne alebo verejne, bohoslužbou, vyučovaním, náboženskými úkonmi alebo zachovávaním obradu (čl. 16) a tiež, že každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.(čl. 17). Napokon Listina zaručuje aj právo slobodne sa združovať a zhromažďovať (čl. 19 a 20). Všetky tieto práva sú nescudziteľné a neodňateľné, pričom ich výkon môže byť obmedzený iba vtedy vtedy, ak ide o opatrenia, ktoré sú v demokratickej spoločnosti nevyhnutné na ochranu práv a slobôd iných, ochranu verejného poriadku, zdravia, mravnosti, majetku alebo pre bezpečnosť štátu (čl. 19). Čiže zjednodušene to znamená, že sloboda jedného sa končí tam, kde začína sloboda druhého.

            Akú má toto všetko súvislosť v Poľskom? Istá poľská štátna inštitúcia vydala vyhlásenie, podľa ktorého budú zakázané v krajine koncerty hudobníkov a kapiel, predovšetkým metalových a rockových, ktoré sa budú nachádzať na tzv. zozname zakázaných kapiel. Podľa slov samotného riaditeľa tejto inštitúcie, Ryszarda Nowaka, účelom tohto zákazu je zamedziť šíreniu „nebezpečných názorov a ideí“. Ale čo sú to vlastne tie nebezpečné názory a idey? Ak tým myslel propagovanie a šírenie myšlienok skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd osôb (napr. neonacisti, skinheadi etc.), tak mu treba dať za pravdu a naozaj tomu zabrániť. Myslím si však, že toto nie je cieľom spomenutého opatrenia. Na zozname je napr. kapela Behemoth, ktorá vo svojich textoch rozoberá pohanstvo, starodávne náboženstvá,  a napokon aj kriticky poukazuje na negatívne stránky katolíckej cirkvi. Myslím si, že práve toto je kameňom úrazu, tým prvotným dôvodom vydania spomenutých opatrení. Nepripomína vám takéto správanie sa štátnych inštitúcií niečo z histórie? Áno, sú tu až príliš okaté spojitosti so správaním sa štátov, ovládaných určitou „vyvolenou“ ideológiou, ktorá sa svojimi chápadlami snaží zasiahnuť a ovládnuť všetky oblasti ľudského života, teda aj tie, kde štát nemá žiadne právo zasiahnuť. Ako som už uviedol, spomenutý zoznam zakázaných kapiel obsahuje názvy takých kapiel ako napr. Behemoth, Kat, alebo aj názov svetovo známej kapely Marilyn Manson. Čiže kapiel, ktorých spoločným znakom je najmä to, že sú nositeľmi svetonázoru odlišného od veľkej časti poľskej spoločnosti a vyznávačmi hodnôt, ktoré sa líšia od hodnôt katolíckej cirkvi (napr. kapela Behemoth alebo Marilyn Manson sa hlásia k myšlienkam Antona LaVeya, zakladateľa Cirkvi Satanovej). Toto však teraz vôbec nie je dôležité. To, čo je relevantné, je to, že ide o kapely ktoré sú v rozpore s názormi a postojmi katolíckej cirkvi, čo ich automaticky stavia do pozície persona non grata. Je zarážajúce, že v dnešnej dobe a najmä v Európe sa nájde ešte krajina, ktorá šíri prostredníctvom svojich vlastných štátnych inštitúcií ideologickú a názorovú neznášanlivosť. Nemá náhodou, rovnako ako kresťan - katolík, aj budhista, moslim, satanista, hedonista, liberál alebo prívrženec inej názorovej orientácie rovnaké základné práva a slobody? Je nehorázne, ak inštitúcia štátu, ktorá má reprezentovať záujmy všetkých svojich občanov, vydá opatrenie, ktorým nepriamo potláča právo na rozmanité náhľady na svet a jeho fungovanie a tým naopak zvýhodňuje a presadzuje len ten jeden. Nie je toto správanie podobné správaniu stredovekých štátnych orgánov  úplne ovládaných hodnostármi katolíckej cirkvi, ktoré názory a idey odlišné od tých kresťanských trestali, zakazovali a označovali za pôsobenie samotného Diabla?


Metal | stály odkaz

Komentáre

  1. no, ja uz davnejsie sledujem,
    ze poliakom hrabe ..
    publikované: 15.06.2007 22:49:23 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  2. ...
    uz nemaju ani papeza musia sa predsa zase nejako zviditelnit
    publikované: 17.06.2007 17:04:17 | autor: tyrco (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. nie je možné
    Vždy keď niečo také cirkev v minulosti iniciovala, malo za následok ešte väčšiu expanziu názorov. Teraz to robí samotná vláda. to je fakt smutné a tupé, že si nevydia na špičku nosa. Žijeme v 21. storočí, pričom najhoršie je ak si niekto myslí, že má patent na dobro. Satanista určite niesom, ale podľa mňa katolícky mužínovia narobili ďaleko viac zla ako všetci antikristi dohromady.
    publikované: 26.06.2007 10:22:53 | autor: brva (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. re:brva
    Tak vieš - každá vláda chce, aby sa občania správali, tak ako budú pískať. Na tom všetkom je však však najhoršie to, keď sa do toho začnú vmiešavať aj cirkvi a náboženské skupiny, ktoré už vo svojom vlastnom učení majú stanovenú vlastnú neomylnosť...Z toho môže vzniknúť fakt nechutné obmedzovanie slobôd v prospech "spoločného dobra", za účelom ochrany spoločnosti pred bezbožníkmi...
    publikované: 27.06.2007 07:04:14 | autor: byzoparanoid (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014