metalblog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Moja cesta k metalu

    Kedy som sa prvýkrát stretol s metalom? Ľahká otázka... Spomienky na prvý kontakt s ňou však sú veľmi vágne, nejasné a pamätám si len, že to bolo niekedy v období mojich 5 rokov. Vtedy som však k tejto hudbe neiklinoval, skôr som mal k nej odmietavý postoj, pretože sa mi zdala byť veľmi agresívna, hrubá, bez akejkoľvek rytmiky a melódií. Preto som sa nezaoberal ani jej počúvaním a tobôž nie jej komplexným štúdiom.

Čo spôsobilo, že u mňa nastal hudobný obrat? A kedy? Na to si už spomínam celkom presne. Bolo to v mojom 12. roku života, keď som sa prostredníctvom istého obrazového média dostal ku klipu Metallicy k skladbe Nothing Else Matters (môj vzťah k Metallice sa odvtedy veľmi zmenil - som jej však vďačný za otvorenie brán metalu). Zistil som, že je to niečo iné a lepšie ako to, čo som počúval dovtedy (kapely ako Offspring, Nirvana a podobné nemetalové záležitosti). Následne som si zohnal album Garage Inc.,čo bol v podstate album, na ktorom Metallica vydala coververzie skladieb od kapiel, ktoré počúvali jej členovia v mladosti. Oblúbenosť Metallicy u mňa každým dňom narastala až dosiahla bod, kedy som mal napočúvané všetky jej albumy. Kam ďalej? Spočiatku som si myslel, že táto kapela prestavuje vrchol metalu a že už nič lepšie nie je.  Ustrnúť na jednom bode však nie je dobré a keďže progresivita je znakom každej živej bytosti, aj ja som sa snažil odpichnúť ďalej. Podarilo sa mi to skladbou Sabbra Cadabra zo spomenutého albumu Garage Inc.,ktorú pôvodne nahrali Black Sabbath. A to je začiatok novej éry môjho hudobného života...                    

    

O mne | stály odkaz

Komentáre

  1. .
    Pekné spomienky-že?:)
    publikované: 29.10.2006 13:55:23 | autor: gothicc (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. hmmmm
    fuuuuha,to znie jak keby si pisal o mne :D abo ako keby som to rovno ja napisal...
    publikované: 03.11.2006 23:40:48 | autor: ja (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. nostalgické spomienky
    Naozaj, sú to pekné spomienky, ale som veľmi rád, že som v metale už tak ďaleko, že sa nemusím obmedzovať len na tých pár kapiel, ktoré som počúval na začiatku.
    Metallica ma vtedy vskutku uchvátila, ale postupom času som zistil, že to, čo nahrala v 90. rokoch nemá takú trvácu kvalitu, ako jej kvalitné thrashmetalové klenoty vydané v 80. rokoch 20. storočia. Aj dnes si myslím, že albumy Master of Puppets alebo Ride the Lightning patria k tomu najlepšiemu v metale. Čiernym albumom však až príliš vybočili zo svojej cesty. To, čo ma absolútne odvrátilo od tejto kapely, bol jeden výrok Larsa Ulricha, ktorý hovoril niečo v tom zmysle, že: "Ak by si mal zohnať nejaký náš fanúšik jeden z našich albumov nelegálne, tak takéhoto fanúšika ani nechceme." Týmto vlastne Metallica nepriamo dala najavo, že fungujú v podstate len na báze zárobkovosti.
    Inak, myslím si,že Metallicou začínala väčšina priaznivcov metalu.
    publikované: 05.11.2006 12:31:39 | autor: byzoparanoid (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. hm
    ja som zacala Ironom:-)
    publikované: 24.02.2007 18:38:32 | autor: lilith (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. MOJA CESTA
    Nuz, ja som zacal asi tak v 14tich. Dovtedy som hudbu velmi nepocuval, ked tak klasicku (normalnu modernu, co by sa dala pocuvat som nepoznal...cudujete sa? zapnite si akykolvek hudobny kanal alebo hitparadu a pochopite:)).
    Ale aj tam sa nasla kapela kt sa mi celkom pacila - Linkin Park (aj ked dnes sa z nich uz len smejem...hlavne z ich ''gitaristu'' kedze sam hram na gitare) Hned ma to viedlo aj k finskej progressive-metalovej kapele Nightwish, kt som maniacil istu dobu, az som sa nakoniec cez Guns n Roses a Led Zeppelin dostal aj k starym metalovym klasikam ako Maiden, Priest, Sabbath etc....
    publikované: 19.07.2007 12:02:28 | autor: Slayer (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. noje zaciatky
    Ja som zacinal na metallice a na iron maiden ktore ma priviedli do 70 rokov(black sabbath, led zepellin) a tie potom do najlepsieho hudopbného obdobia-60.roky. ked som spoznal vsetky tieto dekady uvedomil som si ze sa stale vraciam k metallice a to nie kvoli kvalite ale kvoly spomienkam. inac myslim si ze lars mal pravdu ked povedal ze nelegalne sirenie nici hudbu
    publikované: 20.08.2007 19:12:52 | autor: Horvi (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. re:Horvi
    Na Metallicu som zanevrel a dôvodov je viacero. Medzi ne patrí o.i. aj výrazná zmena štýlu od čierneho albumu (ich hudba nemala tú správnu thrashovú štávu a príklon k melodickosti a mainstreamovosti pokladám za šlapnutie mimo). V neposlednom rade je tým aj správanie a vžroky samotných členov - "nechceme fanúšikov, ktorí si zaobstarajú naše albumy nelegálne", "nikdy sa nebudeme podielať na soundtrackoch,lebo to je komercia" - a skladba na M:I II bola čo? Je nespočetné množstvo kvalitnejších kapiel ako Metallica. Mnohí to bohužiaľ nevedia.
    publikované: 13.09.2007 00:17:37 | autor: byzoparanoid (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014