metalblog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Piatok, 13. február 1970

 

Piatok, 13. február 1970

    Pre nezasvätených obyčajný dátum, pre iných dátum, kedy slávia narodeniny, ale pre nás, priaznivcov metalu, tento dátum znamená predovšetkým deň, kedy sa začala písať história tohto žánru....
 
„Stále padá dážď, závoje temnoty zahaľujú sčernané stromy, ktoré skrútené akousi neznámou silou zhadzujú svoje unavené lístie a ohýbajú konáre k šedej zemi s roztrhanými krídlami vtákov. V trávinách kravácajú vlčie maky pred gestikulujúcou smrťou; a králiky, narodené mŕtve v pasciach, nehybne stoja, ako keby strážili to ticho, ktoré všetko obklopuje a hrozí, že pohltí všetkých, ktorí načúvajú. Nemé vtáky, unavené z opakovania včerajších hrôz, sa zhromažďujú v hlbinách tmavých kútov, hlavy majú obrátené od mŕtvej, čiernej labute, ktorá pláva prevrátená v malom rybníku. Z tohto rybníka sa vynára mdlý zmyselný opar, ktorý pokračuje dopredu, aby mohol pohladiť rozpadnuté nohy sochy bezhlavého mučeníka, ktorého jediným úspechom bola privčasná smrť a ktorý sa nemohol dočkať prehry. Vodopád temnoty prichádza, dlhá čierna noc začína, avšak pri jazierku stále čaká mladá dievčina, nevidiac verí v nevidené, mdlo sa usmieva pri zvone v diaľke bijúcom a daždi stále padajúcom.“
 
    Táto krátka gotická báseň, ktorá sa nachádzala v booklete prvého albumu Black Sabbath eponymne nazvanom, prorocky predznamenala (keď nie ovplyvnila) hlavnú textovú líniu novovznikajúceho hudobného žánru a otvorila dvere do dovtedy neznámena sveta. Do sveta majestátnej hudby,  ktorý zostával uzavretý a skrytý a ktorý čakal, kým príde niekto, kto nájde kľúč a pootvorí brány jeho ríše. Čakalo sa dlho. Vystriedalo sa množstvo hudobných žánrov, z ktorých mnohé len prišli a vzápetí odišli. Až prišiel piatok, 13. februára 1970. Deň, kedy svetlo sveta uzrel prvý album kapely, ktorá ako prvá našla kľúč od ríše metalu. Kapely, ktorá ako prvá dokázala uchopiť dovtedy len podvedome tušené a v chaose sa pohybujúce rytmy a dať im formu.  Kapela, ktorú právom možno označiť za rodičov metalovej hudby.
 
    Vydaním svojho debutového albumu kapela Black Sabbath vytvorila niečo, čo dovtedy neexistovalo. Zdeformovaný gitarový akord Tonyho Iommiho, plazivé dunenie basgitary Geezera Butlera, nezameniteľné prechody bicích Billa Warda a kvílivý krik/spev Ozzyho Osbournea predstavovali silu, ktorá v hudbe dovtedy nebola. Táto sila priniesla explóziu myšlienok, pocitov a obrazov, ktoré doposiaľ nevedel nikto iný vyjadriť a v ktorých sa akoby odrážala prítomnosť samotného diabla v kresťanskom náboženskom ponímaní.
    Album Black Sabbath predstavuje základný stavebný kameň metalu. Predstavuje prameň, z ktorého čerpali a stále čerpajú inšpiráciu mnohé ďalšie známe i menej známe kapely – nasledovníci Sabbathu. Samotná kapela predstavuje mílnik, ktorý vytvoril nezabudnuteľné hudobné klenoty a ktoré sú základom všetkých dnes existujúcich metalových subžánrov.
    Ak chce niekto pochopiť, čo to metal je a prečo je taký, aký je, je nutné oboznámiť sa so spomenutým albumom. Albumom, ktorý je odrazovým mostíkom na ceste svetom metalu.

Metal | stály odkaz

Komentáre

  1. nech zije metalova
    mjuzik. vzdy ma postavila na nohy a vytocila do spravnych otacok.
    publikované: 14.10.2006 20:24:30 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. hehe
    vzdy vytoci do spravnych otacok rodicov pri spravnom volume... :D
    celkom dobry sposob ako ich vyhnat z izby :D
    publikované: 14.10.2006 20:44:23 | autor: wiener (e-mail, web, autorizovaný)
  3. wiener
    jasom rodicka ale taka metalova
    publikované: 14.10.2006 21:05:33 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  4. tak
    tebe by som pustil gabber alebo nejaku inu zbesilost :)
    publikované: 14.10.2006 21:16:59 | autor: wiener (e-mail, web, autorizovaný)
  5. .
    poklona :)
    publikované: 14.10.2006 22:46:32 | autor: gothicc (e-mail, web, autorizovaný)
  6. ja len otazku:
    co je to eponymne???? ani slovnik cudzich slov mi nepomohol...mozno zle hladam...
    A inak metal je fajn, len ja niesom zrovna metalistka, tak nanho musim mat naladu a na rozdiel od "pravych" metalistov ho pocuvam trochu tichšie:)))
    publikované: 14.10.2006 22:55:51 | autor: kurtica (e-mail, web, autorizovaný)
  7. re:kurtica
    Eponymný znamená rovnako nazývaný (napr. keď som napísal, že Black Sabbath vydali svoj eponymný album, tak som tým myslel, že vydali album, ktorý sa tiež volá Black Sabbath). Asi máš tenký slovník cudzích slov :-)
    publikované: 14.10.2006 23:13:26 | autor: byzoparanoid (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Tenký slovník cudzích slov
    to je dobré! :) ale čo ak na hrubší a novší nemám praxy? Ja viem...internet :D
    publikované: 17.02.2007 23:49:42 | autor: Linki (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. re:Linki
    Áno, správne, všetko je na webe :-)) Ale ja mám predsa len radšej, keď môžem knihu aj fyzicky listovať a nie len čumieť do monitora a klikať.
    publikované: 19.02.2007 11:00:48 | autor: byzoparanoid (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014